czwartek, 11 maja 2017

Truskawkowa chmurka



Przepis na podstawie "Malinowej chmurki" ze strony Moje Wypieki.

Składniki (kwadratowa blaszka) : 

Ciasto :

- 3 żółtka
- 2 łyżki curu 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g mąki pszennej
- 100g masła 

Galaretka z truskawkami :

- 600g truskawek
- 3 truskawkowe galaretki
- 3 i 1/2 szklanki gorącej wody 

Krem : 

- 500 ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru

Beza :

- 3 białka
- 100g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
- 50 g migdałów

Wykonanie :

Na początek przygotowujemy kruche ciasto, wszystkie przygotowane składniki zagnieść w kulkę i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie dokładnie wysmarowujemy blaszkę masłem i wykładamy nasze wcześniej przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu studzimy. 

Truskawki blendujemy na mus. Galaretki rozpuszczamy w 3 i 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy i łączymy z owocami. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy na ciasto, chłodzimy. 

Przygotowanie kremu zaczynamy od ubijania śmietany 30% na sztywno z serkiem mascarpone.Pod koiec dodać cukier, masa powinna być bardzo gęsta. Gotową wylewamy na galaretkę.

Beza, białka umieszczamy w misce dodajemy szczyptę soli i miksujemy zwiekszając obroty dodając stopniowo cukier. Ubijamy przez około 10 minut do uzyskania gęstej, stablinej i błyszczącej piany. 
Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wycianmy z papieru do pieczenia kwadrat o takich wymiarach jak nasza kwadratowa blaszka i rozprowadzamy na nim naszą bezę. Pieczemy przez około godzinę w 140 stopniach. Następnie zostawwiamy ją przy uchylonych drzwiczkach i czekamy aż wystygnie. Gotową kładziemy na nasz krem i całość chodzimy dalej w lodówce. 

Smaczego :) 

1 komentarz: