Składniki (kwadratowa blaszka) :
Ciasto :
- 3 żółtka
- 2 łyżki curu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g mąki pszennej
- 100g masła
Galaretka z truskawkami :
- 3 truskawkowe galaretki
- 3 i 1/2 szklanki gorącej wody
Krem :
- 500 ml śmietany 30%
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru
Beza :
- 3 białka
- 100g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50 g migdałów
Wykonanie :
Na początek przygotowujemy kruche ciasto, wszystkie przygotowane składniki zagnieść w kulkę i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie dokładnie wysmarowujemy blaszkę masłem i wykładamy nasze wcześniej przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu studzimy.
Truskawki blendujemy na mus. Galaretki rozpuszczamy w 3 i 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy i łączymy z owocami. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy na ciasto, chłodzimy.
Przygotowanie kremu zaczynamy od ubijania śmietany 30% na sztywno z serkiem mascarpone.Pod koiec dodać cukier, masa powinna być bardzo gęsta. Gotową wylewamy na galaretkę.
Beza, białka umieszczamy w misce dodajemy szczyptę soli i miksujemy zwiekszając obroty dodając stopniowo cukier. Ubijamy przez około 10 minut do uzyskania gęstej, stablinej i błyszczącej piany.
Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wycianmy z papieru do pieczenia kwadrat o takich wymiarach jak nasza kwadratowa blaszka i rozprowadzamy na nim naszą bezę. Pieczemy przez około godzinę w 140 stopniach. Następnie zostawwiamy ją przy uchylonych drzwiczkach i czekamy aż wystygnie. Gotową kładziemy na nasz krem i całość chodzimy dalej w lodówce.
Smaczego :)
Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wycianmy z papieru do pieczenia kwadrat o takich wymiarach jak nasza kwadratowa blaszka i rozprowadzamy na nim naszą bezę. Pieczemy przez około godzinę w 140 stopniach. Następnie zostawwiamy ją przy uchylonych drzwiczkach i czekamy aż wystygnie. Gotową kładziemy na nasz krem i całość chodzimy dalej w lodówce.
Smaczego :)
Świetnie! :)
OdpowiedzUsuń