Składniki
25-30 sztuk
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
Dodatkowo
- Krem typu nutella lub ulubiony dżem
- Gorzka czekolada
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce. Kiedy nasze ciasto klei się za bardzo do rąk możemy dodać mąkę lub jeśli jest za suche możemy dołożyć jogurtu. Gotowe dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na duże placki, z których wykrawamy dowolne kształty. Ciastka pieczemy przez około 15 - 20 min w 180 stopniach aż się zarumienią. Kiedy wystygną jedno ciastko smarujemy naszym nadzieniem i przykładamy kolejne. Otrzymujemy składane ciasteczko, które wygląda okazale ale brakuje jeszcze polewy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze ciasteczka.
Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuń