poniedziałek, 16 października 2017

Kruche przekładańce




Składniki 
25-30 sztuk 

Ciasto 

  • 2 szklanki mąki 
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 150 g masła 
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 


Dodatkowo 
  • Krem typu nutella lub ulubiony dżem 
  • Gorzka czekolada 


Wykonanie 

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce. Kiedy nasze ciasto klei się za bardzo do rąk możemy dodać mąkę lub jeśli jest za suche możemy dołożyć jogurtu. Gotowe dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na duże placki, z których wykrawamy dowolne kształty. Ciastka pieczemy przez około 15 - 20 min w 180 stopniach aż się zarumienią. Kiedy wystygną jedno ciastko smarujemy naszym nadzieniem i przykładamy kolejne. Otrzymujemy składane ciasteczko, które wygląda okazale ale brakuje jeszcze polewy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze ciasteczka. 


Powiązane wpisy:

  • Czekoladowe popękane ciasteczka Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g masła 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 2/3 szklanki mąki 3 jajka rozmiar … Read More
  • Ciasteczka z czekoladą Składniki :  - 180 g masła  - 1 jajko+jedno żółtko - cukier waniliowy - 2 szklanki mąki kukurydzianej - 100 g cukru brązowego - 2 łyżki… Read More
  • Kruche przekładańce Składniki  25-30 sztuk  Ciasto  2 szklanki mąki  2/3 szklanki brązowego cukru 150 g masła  1 jajko 4-5 łyżek jogurtu … Read More
  • Oczka z marmoladą - szklanka mąki pszennej  (może być kukurydziana aby ciastka były bezglutenowe) - 1/3 szklanki cukru pudru lub brązowego cukru - cukier wanil… Read More
  • Cytrynowe ciasteczka Składniki  20-25 sztuk  150 g mąki ryżowej 150 g mąki kukurydzianej  70 g miodu 1 jajko sok z jednej cytryny  3 łyżki jogurt… Read More

1 komentarz: