Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce. Kiedy nasze ciasto klei się za bardzo do rąk możemy dodać mąkę lub jeśli jest za suche możemy dołożyć jogurtu. Gotowe dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na duże placki, z których wykrawamy dowolne kształty. Ciastka pieczemy przez około 15 - 20 min w 180 stopniach aż się zarumienią. Kiedy wystygną jedno ciastko smarujemy naszym nadzieniem i przykładamy kolejne. Otrzymujemy składane ciasteczko, które wygląda okazale ale brakuje jeszcze polewy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze ciasteczka.
Czekoladowe popękane ciasteczka
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
100g masła
1/2 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 2/3 szklanki mąki
3 jajka rozmiar …Read More
Ciasteczka z czekoladą
Składniki :
- 180 g masła
- 1 jajko+jedno żółtko
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżki…Read More
Kruche przekładańce
Składniki
25-30 sztuk
Ciasto
2 szklanki mąki
2/3 szklanki brązowego cukru
150 g masła
1 jajko
4-5 łyżek jogurtu …Read More
Oczka z marmoladą
- szklanka mąki pszennej (może być kukurydziana aby ciastka były bezglutenowe)
- 1/3 szklanki cukru pudru lub brązowego cukru
- cukier wanil…Read More
Cytrynowe ciasteczka
Składniki
20-25 sztuk
150 g mąki ryżowej
150 g mąki kukurydzianej
70 g miodu
1 jajko
sok z jednej cytryny
3 łyżki jogurt…Read More
Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuń