poniedziałek, 16 października 2017

Kruche przekładańce




Składniki 
25-30 sztuk 

Ciasto 

  • 2 szklanki mąki 
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 150 g masła 
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 


Dodatkowo 
  • Krem typu nutella lub ulubiony dżem 
  • Gorzka czekolada 


Wykonanie 

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce. Kiedy nasze ciasto klei się za bardzo do rąk możemy dodać mąkę lub jeśli jest za suche możemy dołożyć jogurtu. Gotowe dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na duże placki, z których wykrawamy dowolne kształty. Ciastka pieczemy przez około 15 - 20 min w 180 stopniach aż się zarumienią. Kiedy wystygną jedno ciastko smarujemy naszym nadzieniem i przykładamy kolejne. Otrzymujemy składane ciasteczko, które wygląda okazale ale brakuje jeszcze polewy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze ciasteczka. 


1 komentarz: