środa, 4 października 2017

Waniliowe muffiny z polewą karmelową



Składniki
9 sztuk 

Ciasto

  • 3 jajka 
  • 1 szklanka mąki
  • cukier waniliowy 
  • kilka kropelek olejku waniliowego 
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 szklanki oleju


Krem

  • 200 ml śmietany 30%
  • 80 g cukru pudru 


Karmel

  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • 2 łyżki śmietany 36% 


Zaczynamy od ubijania białek na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy aby masa była puszysta. Kolejno przesianą mąkę z proszkiem, olej. Gotową masę przelewamy do papilotek i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy.

Krem zaczynamy od ubicia na sztywno śmietany. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Chłodzimy w lodówce.

Karmel, na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajey cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i dodajemy małymi porcjami śmietanę. Kiedy otrzymamy gładki, brązowy kolor ściągamy z ognia i zostawiam do przestygnięcia. 

Kiedy babeczki nie są już ciepłe nakładamy krem a następnie polewamy karmelem. 



1 komentarz:

  1. O jej, ale słodkość :) Z wielką chęcią bym się już zaczęła tym zajadać już teraz.

    OdpowiedzUsuń