Składniki
9 sztuk
Ciasto
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- cukier waniliowy
- kilka kropelek olejku waniliowego
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
Krem
- 200 ml śmietany 30%
- 80 g cukru pudru
Karmel
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki śmietany 36%
Zaczynamy od ubijania białek na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka delikatnie mieszamy aby masa była puszysta. Kolejno przesianą mąkę z proszkiem, olej. Gotową masę przelewamy do papilotek i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy.
Krem zaczynamy od ubicia na sztywno śmietany. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Chłodzimy w lodówce.
Karmel, na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajey cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i dodajemy małymi porcjami śmietanę. Kiedy otrzymamy gładki, brązowy kolor ściągamy z ognia i zostawiam do przestygnięcia.
Kiedy babeczki nie są już ciepłe nakładamy krem a następnie polewamy karmelem.
O jej, ale słodkość :) Z wielką chęcią bym się już zaczęła tym zajadać już teraz.
OdpowiedzUsuń