poniedziałek, 16 października 2017

Cytrynowe ciasteczka



Składniki 
20-25 sztuk 

  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki kukurydzianej 
  • 70 g miodu
  • 1 jajko
  • sok z jednej cytryny 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 125 g oleju kokosowego w stanie stałym 

Wykonanie

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, dobrze zagniatając. Kiedy mamy już idealnie gładkie ciasto odrywamy po kawałku i formujemy kulki, które potem spłaszczamy. Gotowe ciasteczka układamy na blaszcze z papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 min w 180 stopniach do zarumieniania się. Ciasteczka można po wystygnięciu udekorować rozpuszczoną czekolada czy lukrem. 




Powiązane wpisy:

  • Czekoladowe popękane ciasteczka Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g masła 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 2/3 szklanki mąki 3 jajka rozmiar … Read More
  • Oczka z marmoladą - szklanka mąki pszennej  (może być kukurydziana aby ciastka były bezglutenowe) - 1/3 szklanki cukru pudru lub brązowego cukru - cukier wanil… Read More
  • Kruche przekładańce Składniki  25-30 sztuk  Ciasto  2 szklanki mąki  2/3 szklanki brązowego cukru 150 g masła  1 jajko 4-5 łyżek jogurtu … Read More
  • Ciasteczka z czekoladą Składniki :  - 180 g masła  - 1 jajko+jedno żółtko - cukier waniliowy - 2 szklanki mąki kukurydzianej - 100 g cukru brązowego - 2 łyżki… Read More
  • Cytrynowe ciasteczka Składniki  20-25 sztuk  150 g mąki ryżowej 150 g mąki kukurydzianej  70 g miodu 1 jajko sok z jednej cytryny  3 łyżki jogurt… Read More

1 komentarz: