niedziela, 14 stycznia 2018

Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe to bardzo szybkie i pyszne ciasto. Smak ma w sobie nutę piernika. Do tych, którzy nie przepadają za marchewką, jest niewyczuwalna ale idelanie łączy się z resztą składników.

Składniki 
blaszka 26x12

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  2 średnie starte marchewki na małych oczkach
  • 1/2 szklanki zmielonych/pokruszonych orzechów
Wykonanie

Zaczynamy od ubicia białek na szytywno wraz z cukrem. Kiedy piana jest lśniąca dodajemy żółtka i delikanie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy proszek, sodę, przyprawę oraz cynamon. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę, pokruszone orzechy oraz olej. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 min. 

Wierzch można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.



Powiązane wpisy:

  • Czekoladowe marchewki Proste czekoladowe ciasto w marchewkowej odsłonie.  Jeśli lubisz zaskakiwać innych, wypróbuj!  Składniki okrągła forma o średnicy 21c… Read More
  • Babka gotowana w wodzie Składniki :  - 6 jajek - 1 kostka masła - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 opakowan… Read More
  • Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe to bardzo szybkie i pyszne ciasto. Smak ma w sobie nutę piernika. Do tych, którzy nie przepadają za marchewką, jest niewyczuwa… Read More
  • Babka na majonezie Babka z dodatkiem majonezu to ciasto o sypkiej konsystencji. Idealny dodatek do świątecznej kawy czy herbaty.  Składniki forma do babki&… Read More
  • Łaciata babka Babka piaskowa w dodatku marmurkowa to doskonałe ciasto do kawy czy herbaty. Szybka i prosta w wykonaniu a w dodatku zawsze się udaje!  S… Read More

1 komentarz: