Churros czyli coś hiszpańskiego podczas polskiego karnawału!
Smak tych hiszpańskich smakołyków przypomina nasze polskie gniazdka, które można dostać w prawie każdej piekarni.
Składniki
około 50-60 sztuk
- cukier do obtoczenia
- 3 kostki smalcu do smażenia
Wykonanie
Masło należy zagotować z wodą, odstawić z palnika i dodać mąkę. Energicznie mieszając do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zaczekać aż ciasto wystygnie. Następnie dodawać pojedynczo jajka i miksować do połączenia się wszystkiego.
W garnku rozpuszczamy 3 kostki smalcu. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy niezbyt długie kawałki na gorący tłuszcze. Kiedy przyrumienione churrosy ściągniemy, kładziemy na ręcznik papierowy odsączamy z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy w cukrze.
Można podawać z sosem czekoladowym :)
Pycha!
OdpowiedzUsuń