niedziela, 28 stycznia 2018

Churros


Churros czyli coś hiszpańskiego podczas polskiego karnawału! 
Smak tych hiszpańskich smakołyków przypomina nasze polskie gniazdka, które można dostać w prawie każdej piekarni. 

Składniki 
około 50-60 sztuk 
  • 125 g masła
  • szklanka wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 jajek
  • szklanka mąki 
  • cukier do obtoczenia 
  • 3 kostki smalcu do smażenia

Wykonanie 
Masło należy zagotować z wodą, odstawić z palnika i dodać mąkę. Energicznie mieszając do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zaczekać aż ciasto wystygnie. Następnie dodawać pojedynczo jajka i miksować do połączenia się wszystkiego. 
W garnku rozpuszczamy 3 kostki smalcu. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy niezbyt długie kawałki na gorący tłuszcze. Kiedy przyrumienione churrosy ściągniemy, kładziemy na ręcznik papierowy odsączamy z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy w cukrze. 
Można podawać z sosem czekoladowym :) 

1 komentarz: