niedziela, 28 stycznia 2018

Churros


Churros czyli coś hiszpańskiego podczas polskiego karnawału! 
Smak tych hiszpańskich smakołyków przypomina nasze polskie gniazdka, które można dostać w prawie każdej piekarni. 

Składniki 
około 50-60 sztuk 
  • 125 g masła
  • szklanka wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 jajek
  • szklanka mąki 
  • cukier do obtoczenia 
  • 3 kostki smalcu do smażenia

Wykonanie 
Masło należy zagotować z wodą, odstawić z palnika i dodać mąkę. Energicznie mieszając do powstania jednolitej masy. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zaczekać aż ciasto wystygnie. Następnie dodawać pojedynczo jajka i miksować do połączenia się wszystkiego. 
W garnku rozpuszczamy 3 kostki smalcu. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy niezbyt długie kawałki na gorący tłuszcze. Kiedy przyrumienione churrosy ściągniemy, kładziemy na ręcznik papierowy odsączamy z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy w cukrze. 
Można podawać z sosem czekoladowym :) 

Powiązane wpisy:

  • Churros Churros czyli coś hiszpańskiego podczas polskiego karnawału!  Smak tych hiszpańskich smakołyków przypomina nasze polskie gniazdka, które mo… Read More
  • Faworki Narodowy dzień pączka czas start! To ile pączków już dzisiaj zjedliście? A może wolicie faworki? :) Jeśli jeszcze macie czas i chęci na pyszne do… Read More
  • Mini pączki z dżemem Składniki  ok.25-30szt  - 3 szklanki mąki  - 30 g drożdży świeżych  - 1/2kostki masła - 2 szklani mleka  - szkl… Read More
  • Lane faworki Składniki : - 3 jajka - 250 g mąki - 250 ml mleka - 2 łyżki wódki - opakowanie cukru waniliowego - 3 kostki smalcu  - cukier puder do oprószeni… Read More
  • Róże karnawałowe Róże.. u mnie bardziej kwiatki ale to nic :) Ciasto :  - 2 szklanki mąki  - 4 żółtka  - 1/2 szklanki śmietany 18% - 2-3 kieliszki w… Read More

1 komentarz: