poniedziałek, 12 marca 2018

Babka na majonezie


Babka z dodatkiem majonezu to ciasto o sypkiej konsystencji. Idealny dodatek do świątecznej kawy czy herbaty. 

Składniki
forma do babki 
  • 5 jajek 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki ziemniaczanej 
  • 120 g cukru
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki majonezu

Wykonanie 
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i żółtka. Do puszystej masy należy dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać sok z cytryny i dodać majonez. Masa powinna być gładka i puszysta. Formę na babkę wysmarować dokładnie masłem, obsypać bułką tartą i wylać ciasto. Piec przez około 30-35 min w 180 stopniach. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz