Aromatyczny sernik na pysznym czekoladowym spodzie to idealny pomysł na coś słodkiego do kawy czy herbaty na każdą okazję. Puszysta masa serowa i kruchy spód.
Składniki
blaszka 20x20
ciasto
- 150 g mąki
- 90 g cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa
- 500 g sera waniliowego
- 3 jajka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 90 g cukru
Wykonanie
Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt suche możemy dodać śmietanę. Chłodzimy w lodówce 30 minut. Następnie rozkładamy ciasto na blaszce i podpiekamy przez 5 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od ubicia białek na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, porcjami cukier i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec porcjami dodajemy ser oraz mąkę ziemniaczaną. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy jeszcze przez około 35 minut w 180 stopniach. Dekorujemy wedle uznania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz