sobota, 17 marca 2018

Waniliowy sernik


Aromatyczny sernik na pysznym czekoladowym spodzie to idealny pomysł na coś słodkiego do kawy czy herbaty na każdą okazję. Puszysta masa serowa i kruchy spód. 

Składniki 
blaszka 20x20

ciasto 
  • 150 g mąki 
  • 90 g cukru
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżki kakao
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

masa serowa
  • 500 g sera waniliowego
  • 3 jajka
  •  łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 90 g cukru

Wykonanie 
Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt suche możemy dodać śmietanę. Chłodzimy w lodówce 30 minut. Następnie rozkładamy ciasto na blaszce i podpiekamy przez 5 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od ubicia białek na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, porcjami cukier i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec porcjami dodajemy ser oraz mąkę ziemniaczaną. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy jeszcze przez około 35 minut w 180 stopniach. Dekorujemy wedle uznania. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz