czwartek, 6 września 2018

Placki bananowe


Po długiej przerwie czas na coś pożywnego i smacznego :) 
Placki z dodatkiem bananów. Ja użyłam mąki zwykłej czyli pszennej ale jeśli nie używacie tej mąki możecie śmiało zastąpić ją mąką kukurydzianą albo ryżową. 

Składniki 
około 12 placuszków 
  • 2 banany 
  • 150 g kefiru 
  • 150 g mąki 
  • 80 g cukru
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego lub zwykłego oleju 
  • 2 jajka 
  • płaska łyżeczka sody 
Wykonanie 
Banany kroimy na małe kawałeczki i rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy kefir, jajka i olej. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą. Masa powinna mieć gęstą konsystencję. Placki smażymy na patelni do naleśników. Patelnię można natłuścić jeżeli tego wymaga. Placki należy przyrumienić z obu stron na ładny brązowy kolor. 
Podawać można z czekoladą, masłem orzechowym, cukrem pudrem czy dżemem.  


0 komentarze:

Prześlij komentarz