Po długiej przerwie czas na coś pożywnego i smacznego :)
Placki z dodatkiem bananów. Ja użyłam mąki zwykłej czyli pszennej ale jeśli nie używacie tej mąki możecie śmiało zastąpić ją mąką kukurydzianą albo ryżową.
Składniki
około 12 placuszków
- 2 banany
- 150 g kefiru
- 150 g mąki
- 80 g cukru
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego lub zwykłego oleju
- 2 jajka
- płaska łyżeczka sody
Wykonanie
Banany kroimy na małe kawałeczki i rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy kefir, jajka i olej. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą. Masa powinna mieć gęstą konsystencję. Placki smażymy na patelni do naleśników. Patelnię można natłuścić jeżeli tego wymaga. Placki należy przyrumienić z obu stron na ładny brązowy kolor.
Podawać można z czekoladą, masłem orzechowym, cukrem pudrem czy dżemem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz