Kruche ciasto ze śliwkami pokryte pianką! Pszenna mąka zastąpiona kukurydzianą nadaje pięknego żółtego koloru. Smak? Pyszne, kruche idealne do kawy czy herbaty :) Składniki blaszka 24x24 cm ciasto
5 żółtek
200 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki kukurydzianej
50 g cukru
nadzienie
1 kg śliwek
bułka tarta do obsypania
pianka
łyżka mąki ziemiaczanej
5 łyżek cukru
5 białek
Wykonanie Na początku zagniatamy wszystkie składnki na ciasto. Do uzyskania głakiej konsystencji, formujemy kulkę. Dzielimy na dwie części. Jedną rozkładamy na blaszce i podpiekamy przez około 15 min w 170 stopniach. Drugą mrozimy. W międzyczasie myjemym, kroimy śliwki i oprószamy w bułce tartej. Na koniec białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wykładamy śliwki,piankę oraz starte mrożone ciasto na wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
Szarlotka z kukurydzianą kruszonką
Pyszna szarlotka na bazie mąki kukurydzianej, bez dodatków innych mąk. Każdy kto unika glutenu śmiało może przygotować, kruche z masą jabłko…Read More
Czekoladowy sernik (bezglutenowy)
Ciasto :
- kostka masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru brązowego( może być zwykły jeśli nie masz takiego)
- 2 i 1/2 szkla…Read More
Beza
Przygotowałam dla Was przepis na podkład bezowy, który idealnie sprawdzi w przygotowaniu tortu bezowego czy innego deseru, który chcecie przygoto…Read More
Właśnie ciasto wstawiłam do piekarnika ;) masła musiałam dać trochę więcej, bo nie kleiło się... nie podziurkowalam spodu widelcem, teraz na zdjęciach to widzę, piana mi się przebiła.... hmmm ciekawe czy wyjdzie... ;)
Hihi, nawet bez proszku do pieczenia wyszło ciasto. Zrobiłam potem drugi raz, dodając kakao i pychotka ;) są ludzie, którym bardziej smakowało ciasto pierwsze :) fajny przepis, będę robić częściej
Ooo, coś świetnego! Po zdjęciach widać, że mąka kukurydziana super się sprawdziła :)
OdpowiedzUsuńpewnie,że super! :) Oprócz smaku nadaje taki piękny żółty kolor :)
UsuńWłaśnie ciasto wstawiłam do piekarnika ;) masła musiałam dać trochę więcej, bo nie kleiło się... nie podziurkowalam spodu widelcem, teraz na zdjęciach to widzę, piana mi się przebiła.... hmmm ciekawe czy wyjdzie... ;)
OdpowiedzUsuńOoo nie.... Nie dodałam proszku do pieczenia :(
OdpowiedzUsuńHihi, nawet bez proszku do pieczenia wyszło ciasto. Zrobiłam potem drugi raz, dodając kakao i pychotka ;) są ludzie, którym bardziej smakowało ciasto pierwsze :) fajny przepis, będę robić częściej
OdpowiedzUsuń