wtorek, 11 września 2018

Śliwkowiec

Kruche ciasto ze śliwkami pokryte pianką! 
Pszenna mąka zastąpiona kukurydzianą nadaje pięknego żółtego koloru.
Smak? Pyszne, kruche idealne do kawy czy herbaty :)

Składniki 
blaszka 24x24 cm

ciasto

  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej 
  • 50 g cukru 

nadzienie

  • 1 kg śliwek
  • bułka tarta do obsypania

pianka

  • łyżka mąki ziemiaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 5 białek 

Wykonanie
Na początku zagniatamy wszystkie składnki na ciasto. Do uzyskania głakiej konsystencji, formujemy kulkę. Dzielimy na dwie części. Jedną rozkładamy na blaszce i podpiekamy przez około 15 min w 170 stopniach. Drugą mrozimy. W międzyczasie myjemym, kroimy śliwki i oprószamy w bułce tartej. Na koniec białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru oraz mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wykładamy śliwki,piankę oraz starte mrożone ciasto na wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. 



Powiązane wpisy:

  • Szarlotka z kukurydzianą kruszonką Pyszna szarlotka na bazie mąki kukurydzianej, bez dodatków innych mąk. Każdy kto unika glutenu śmiało może przygotować, kruche z masą jabłko… Read More
  • Sernik na ryżowo-kukurydzianym spodzie Składniki: Spód: - 5 łyżek mąki ryżowej - 5 łyżek mąki kukurydzianej - 100g masła  - 2 łyżki śmietany  - 2 jajka Masa serowa… Read More
  • Śliwkowiec Kruche ciasto ze śliwkami pokryte pianką!  Pszenna mąka zastąpiona kukurydzianą nadaje pięknego żółtego koloru. Smak? Pyszne, kruche idealne do… Read More
  • Czekoladowy sernik (bezglutenowy) Ciasto :  - kostka masła - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 łyżek cukru brązowego( może być zwykły jeśli nie masz takiego) - 2 i 1/2 szkla… Read More
  • Beza Przygotowałam dla Was przepis na podkład bezowy, który idealnie sprawdzi w przygotowaniu tortu bezowego czy innego deseru, który chcecie przygoto… Read More

5 komentarzy:

  1. Ooo, coś świetnego! Po zdjęciach widać, że mąka kukurydziana super się sprawdziła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie,że super! :) Oprócz smaku nadaje taki piękny żółty kolor :)

      Usuń
  2. Właśnie ciasto wstawiłam do piekarnika ;) masła musiałam dać trochę więcej, bo nie kleiło się... nie podziurkowalam spodu widelcem, teraz na zdjęciach to widzę, piana mi się przebiła.... hmmm ciekawe czy wyjdzie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo nie.... Nie dodałam proszku do pieczenia :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Hihi, nawet bez proszku do pieczenia wyszło ciasto. Zrobiłam potem drugi raz, dodając kakao i pychotka ;) są ludzie, którym bardziej smakowało ciasto pierwsze :) fajny przepis, będę robić częściej

    OdpowiedzUsuń