Jest to chlebek 100% orkiszowy z dodatkiem miodu . Po upieczeniu można go przechowywać przez około 2-3 dni i wciąż zachowuje swoją świeżość.
Składniki
blaszka 13x32 jednak nada się każda keksówka a nawet okrągła.
- 450 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 270 ml letniej wody
- 2-3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i dodajemy miód.
Wodę należy podgrzać aby była letnia ( ja podgrzewam pół minuty w mikrofalówce) i dodać do miski. Energicznie zagnieść ciasto przez około 3-5 minut. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do niej ciasto. Przykryć sciereczką i odczekać 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez około 35-40 min. Można posypać wierzch ulubionymi ziarnami.
A potem już tylko zajadać!
Super przepis. Wygląda bardzo smacznie. Muszę taki upiec :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam chleba.
OdpowiedzUsuńTaki chleb z pewnością smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńMuszę taki upiec
OdpowiedzUsuńI właśnie ja niby umiem gotować, a jak przychodzi do pieczenia chleba to kompletnie mi nei wychodzi. W czym moze byc problem? ;/
OdpowiedzUsuń