piątek, 20 września 2019

Chleb orkiszowy z dodatkiem miodu


Jest to chlebek 100% orkiszowy z dodatkiem miodu . Po upieczeniu można go przechowywać przez około 2-3 dni i wciąż zachowuje swoją świeżość. 
Składniki

blaszka 13x32 jednak nada się każda keksówka a nawet okrągła.
  •  450 g mąki orkiszowej jasnej
  •  2 łyżeczki suchych drożdży
  •  270 ml letniej wody
  •  2-3 łyżeczki miodu
  •  1 łyżeczka soli
Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i dodajemy miód.
Wodę należy podgrzać aby była letnia ( ja podgrzewam pół minuty w mikrofalówce) i dodać do miski. Energicznie zagnieść ciasto przez około 3-5 minut. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do niej ciasto. Przykryć sciereczką i odczekać 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez około 35-40 min. Można posypać wierzch ulubionymi ziarnami.
A potem już tylko zajadać! 


5 komentarzy: