Biszkopt :
-6 jajek
- 5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki
-2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina cukru waniliowego
Białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy żółtka,cukier, przesianą mąkę, olej, proszek. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem . Pieczemy w 180 stopniach przez 30 min . Po upieczeniu przekrawamy go pół.
Budyń:
-3 opakowania budyniu
- 1,2 l mleka
Budyń przygotowujemy na bazie 1,2 l mleka. Gorący wylewamy na jedną część biszkoptu. Następnie na przestygniętym budyniu układamy truskawki.
Bita śmietana :
-800 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowujemy galaretkę według opakowania możemy dodać trochę mniej wody aby szybciej nam się ściągnęła. Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie zimną galaretkę dodajemy do śmietany i mieszamy. Gotową masę wylewamy na ułożone wcześniej truskawki.Masę przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Następnie układamy na biszkopcie truskawki i przygotowujemy 3 galaretki według opakowań. Lekko tężejące wylewamy na truskawki i chłodzimy w lodówce przez ok. 12 h .
SMACZNEGO !
Pyszne, smak lata :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie ciasta! Porywam wielki kawałek do kawy :)
OdpowiedzUsuńAleż cudne ciacho!!! :))
OdpowiedzUsuńGdybym tylko gdzieś znalazła jeszcze truskawki, to zaraz bym takie pyszności przygotowała :) Super przepis :)
OdpowiedzUsuń