Ciasto:
- kostka masła
- 2,5-3 szklanki mąki kukurydzianej
- szklanka cukru trzcinowego drobnego
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 jajka
Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć gotowe ciasto wysmarowaną masłem na blaszkę. Schłodzić w lodówce ok.10-15min.
Ser:
- 1kg sera w wiaderku
- szklanka cukru trzcinowego drobnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 200-250ml śmietanki 30%
- 5 jajek
- opakowanie budyniu bezglutenowego ( jeśli takiego nie znajdziesz nie musisz dodawać :) )
W jednej misce wymieszać wszystkie składnki oprócz śmietanki 30%. Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać ją w masę serową. Następnie wylać gotową masę na ciasto i piec ok.75min w 170 stopniach.Wierzch można polać czekoladą(goplana bezglutenowa ) :)
Mniam, uwielbiam serniki!
OdpowiedzUsuń