niedziela, 6 marca 2016

Czekoladowo-waniliowe muffiny


Składniki( ok. 12 sztuk) :

- 2 łyżki cukru pudru
- 5 jajek
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczeni
- 1/2 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki 
- 1 łyżka kakao
- 1 budyń waniliowy + 0.5 l mleka

Dodatkowo 0,5 l śmietany 30%, fix, cukier i posypka.



Wykonanie :

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. W osobnej misce połączyć żółtka, cukry wodę,olej, proszek, Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać ubite białka łyżką. Potem podzielić ciasto n 2 części i do jednej dodać 1 łyżkę kakao. Na dno papierowych papilotek nalać ciemne ciasto a potem białe. Piec ok.20 min w 180 stopniach. Podczas pieczenia przygotować budyń według opakowania. Nadziewać jeszcze gorące muffiny(można też dodać ugotowany budyn do surowego ciasta i piec z nim). Po całkowitym wystudzeniu ubić na sztywno śmietanę 30% z cukrem, dodać fix i udekorować posypką. 

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. akurat czytam przepis, jedząc babeczkę i stwierdzam, że taką tez bym schrupała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. One muszą być pyszne! :) Prezentują się apetycznie!

    OdpowiedzUsuń