Składniki :
Biszkopt
- 10 białek + 5 żółtek
- 250 g cukru
- 300 g mąki + 2 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki maku (suchego)
-kisiel wiśniowy
Masa
- 500 g serka śmietankowego( może być z wiaderka )
- 4 galaretki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa)
Wykonanie :
Najpierw należy ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem
cukru. Następnie dodać mąkę(300 g), proszek i olej. Wymieszać i podzielić
ciasto na 4 części. Do jednej części dodać suchy mak, do następnej proszek
kisielowy, do kolejnej kakao i do ostatniej 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Na prostokątną blaszkę wyłożyć papier i
wylewać porcjami gotowe masy( poniżej zdjęcie jak może to wyglądać przed
pieczeniem). Piec ok.30 min w 180 stopniach. Gdy ostygnie należy przekroić na
pół.
Masa :
Każdą z galaretek przygotowujemy w mniejszej ilości wody niż
na opakowaniu aby szybciej nam stężała(wiec ok.300ml wody na jedną). Gdy każda
będzie gotowa, kroimy w kostkę i mieszamy z serkiem. Gotową masę przelewamy na
jedną część biszkoptu a drugą przykrywamy. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce
najlepiej całą noc przed podaniem. Można polać czekoladą lub posypać cukrem
pudrem dla dekoracji.
0 komentarze:
Prześlij komentarz