niedziela, 19 kwietnia 2015

Czekoladowe muffiny


Składniki :

- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 120 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 250 ml mleka
- 1 cukier waniliowy 
- 3 łyżki kakao
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej)

dodatkowo: 

- 400 ml śmietany 30% + 1 łyzka cukru pudru 
- posypka do udekorowania
- dżem do nadziania


Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę , następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy i na końcu dodajemy chłodne masło dalej mieszając. Masę wlewamy do foremek i pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
Zimne muffinki nadziewamy dżemem, następnie dekorujemy ubitą śmietaną 30% i posypką. 

SMACZNEGO !


4 komentarze: