Szybkie i bardzo proste ciasto dla każdego. Szczególnie dla początkujących, którzy boją się wypieków. Ciasto śmiało można przekładać ulubionymi kremami czy dżemami. Do tego bardzo prosta świąteczna dekoracja z białej czekolady sprawi, że twoje ciasto nie będzie zwyczajne.
A najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia po upieczeniu!
Składniki
blaszka okrągła o średnicy 24cm
- 5 jajek
- 120 g cukru brązowego
- 180 g gorzkiej czekolady
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 150 g mąki pszennej
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 80 g białej czekolady do dekoracji + kolorowa posypka
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, kakao, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę. Na koniec dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta. Pieczemy około 30-35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Całość studzimy i dekorujemy. Kroimy na trójkąty aby każdy kawałek mógł zostać pojedynczą choinką. Wierzch udekoruj białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej na kształt łańcucha choinkowego i posyp kolorowymi kulkami.Jeśli chcesz ciasto przełożyć dżemem lub kremem, odczekaj do wystudzenia.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto czekoladowe i to chyba najczęściej pieczone ciasto w moim domu. Nie zawsze mam czas na pracochłonne przepisy i korzystam wtedy z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ To świetny sposób na błyskawiczny, czekoladowy deser!
OdpowiedzUsuńCiastko czekoladowe to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńDużo znam przepisow na ciasto czekoladowe, ale ten faktycznie jest jednym z lepszych. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
OdpowiedzUsuńUrzekła mnie dekoracja :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuń