wtorek, 29 kwietnia 2014

Pulchniutkie babeczki :)

Jeden z najstarszych przepisów w moim notatniku to właśnie ten na babeczki. Zawsze wychodzą przepyszne :) Do środka można dodać m.in. dżem, czekoladę, owoce. Po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem, lukrem czy kremem. Ja od czasu do czasu dodaję barwnik i wtedy wyglądają jeszcze lepiej :)

Przepis 

Składniki ( 20-25szt) : 
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel cytrynowy( dodając inny np. truskawkowy nadamy lekki posmak i kolor )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki 


Wykonanie : 

Żółtka oddzielić od białek , ubić białka bez cukru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do piany i delikatnie zamieszac , następnie cukier, przesianą mąkę, kisiel, cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać olej. Przelać do papierowych papilotek i umieścić w foremce aby były równiutkie :)

Piec ok. 20min w 180 stopniach :)



Ja osobiście dodaję do środka dżem (marmoladę) ale nadziewam po upieczeniu :)


8 komentarzy:

  1. uwielbiam ten przepis ;) wszyscy moi domownicy się w nim zakochali :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi bez mąki ? W przepisie go nie ma.

      Usuń
    2. Oczywiście ,że jest potrzebna mąka ! Zwyczajnie umknęło mi kiedy wpisywalam przepis. Już zaktualizowane ! Dziękuję za ten komentarz :)

      Usuń
  2. Witaj
    Organizuję
    KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki

    Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
    Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
    Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja

    Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super :)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego marmoladą nadziewa Pani po upieczeniu? Jaka jest różnica czy przed czy po? (Pytam z ciekawości :) ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest zbyt lekkie i marmolada nakładana przed upieczeniem w trakcie opada na dół. Może ulec przypaleniu lub po prostu zostać na dnie papilotki bez ciasta ;)

      Usuń