niedziela, 29 listopada 2015

Piernikowe muffiny



Składniki (ok.12 sztuk) :

-szklanka mąki
-1/2 szklanki cukru brązowego
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżka kakao
-2 jajka
-5 łyżek oleju
- 1/2 szklanki mleka
-100/150 g orzechów włoskich (posiekanych)

dodatkowo: 
- powidła/marmolada
-300 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
- czerwony barwnik



W jednej misce mieszamy składniki mokre a w drugiej suche na końcu łączymy razem w dosyć gęstą masę. Wlewamy do papilotek na koniec dodajemy po łyżeczce powideł. Pieczemy ok.25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. W miedzy czasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i na końcu dodajemy barwnik. Gotowy krem wykładamy na zimne muffiny. 


SMACZNEGO !



Powiązane wpisy:

  • Mini babeczki Mini babeczki idealne do koszyczka wielkanocnego kiedy chcemy mieć w nim swój własny wypiek. Wykorzystałam do tego mini foremki sylikonowe w kształ… Read More
  • Waniliowe muffiny z polewą karmelową Składniki 9 sztuk  Ciasto 3 jajka  1 szklanka mąki cukier waniliowy  kilka kropelek olejku waniliowego  80 g cukru 2 łyżecz… Read More
  • Malinowe babeczki Proste, wilgotne muffiny z dużą porcją malin!  Prosty przepis dla każdego, nie ma w nim trudnego :) Jeśli nie lubisz malin śmiało dodaj co… Read More
  • Babeczki z herbatnikami Składniki 12 sztuk  2 jajka 400 g jogurtu naturalnego 120 g herbatników 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do piec… Read More
  • Babeczki ze słonecznikiem Składniki(9 sztuk): -2 jajka -200 ml mleka -50 g cukru lub ksylitolu/erytrolu/cukru brązowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia -200 g mąki… Read More

1 komentarz: