niedziela, 29 listopada 2015

Piernikowe muffiny



Składniki (ok.12 sztuk) :

-szklanka mąki
-1/2 szklanki cukru brązowego
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżka kakao
-2 jajka
-5 łyżek oleju
- 1/2 szklanki mleka
-100/150 g orzechów włoskich (posiekanych)

dodatkowo: 
- powidła/marmolada
-300 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
- czerwony barwnik



W jednej misce mieszamy składniki mokre a w drugiej suche na końcu łączymy razem w dosyć gęstą masę. Wlewamy do papilotek na koniec dodajemy po łyżeczce powideł. Pieczemy ok.25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. W miedzy czasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i na końcu dodajemy barwnik. Gotowy krem wykładamy na zimne muffiny. 


SMACZNEGO !



Powiązane wpisy:

  • Dyniowe muffiny Pyszne muffiny na bazie dyniowego musu! To jest idealny przepis na wykorzystanie miąższu, który został Wam po wydrążeniu dyni na haaloweenowy lam… Read More
  • Muffiny renifery To babeczki idealne na święta, kiedy nasz stół jest przepełniony pysznym jedzeniem, a nie mamy już czasu, by piec ciasto. Świątecznie udekorowane… Read More
  • Owsiane muffiny Muffiny bardzo wilgotne, wyrośnięte i pyszne!  Jeśli na co dzień nie używacie mąki pszennej możecie zastąpić ją mąką kukurydzianą, a zamias… Read More
  • Cynamonowe babeczki Składniki  9 sztuk  Ciasto 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki sypkiego maku 125 ml wody gazowanej  2 łyżki olej… Read More
  • Czekoladowe babeczki Składniki  6 sztuk  30 g rozpuszczonego masła lub oleju 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego … Read More

1 komentarz: