sobota, 12 grudnia 2015

Wafelkowy sernik


Blaszka 24x24cm

Spód:

- 1 czekolada
- 150 g płatków
- 1/4 kostki masła

Masło rozpuścić w garnuszku wraz z czekoladą. Gotową masę dodać do płatków kukurydzianych i wylać na okrągłą formę.Odstawić do przestudzenia, 



Masa serowa: 

- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 kg sera w wiaderku
- cukier waniliowy
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
-1 opakowanie budyniu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 3 długie wafelki typu principolo

Białka ubijamy na sztywno, w misce mieszamy ser z żółtkami, cukrami,proszkiem,budyniem,mąkami i olejem. Następnie do masy delikatnie dodajemy białka. Wafelki kroimy drobno i na koniec dodajemy do masy. Wylewamy na spód wcześniej zrobiony i pieczemy ok.1 godziny - 1 godz. 15min w 180 stopniach. 





Powiązane wpisy:

  • Sernik 'Krówka' Spód : - 2 paczki ciastek owsianych lub innych, które lubisz ok.300 g(jeśli przygtowujesz bez glutenu wybierz takie, które są bez niego) - ½… Read More
  • Sernik z musem malinowym Składniki: - 300 g płatków kukurydzianych (jeśli przygotowujesz ciasto bez glutenu upewnij się, że płatki kukurydziane nie zawierają nawet śladowyc… Read More
  • Sernik na czekoladowym spodzie Ciasto :  -100 g masła -1 szklanka mąki -5 łyżek cukru -2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku - 2 łyżki jogurtu - 2 żółtka Wszystkie składniki… Read More
  • Sernik bezglutenowy Ciasto:  - kostka masła - 2,5-3 szklanki mąki kukurydzianej - szklanka cukru trzcinowego drobnego - pół łyżeczki bezglutenowego proszku do p… Read More
  • Sernik z jabłkami Składniki:  ciasto: -1 i 1/2 szklanki mąki pszennej -1/2 szklanki cukru pudru -100 g masła -2 żółtka  -1 łyżeczka proszku do pieczeni… Read More

1 komentarz: