niedziela, 6 marca 2016

Czekoladowo-waniliowe muffiny


Składniki( ok. 12 sztuk) :

- 2 łyżki cukru pudru
- 5 jajek
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczeni
- 1/2 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki 
- 1 łyżka kakao
- 1 budyń waniliowy + 0.5 l mleka

Dodatkowo 0,5 l śmietany 30%, fix, cukier i posypka.



Wykonanie :

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. W osobnej misce połączyć żółtka, cukry wodę,olej, proszek, Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać ubite białka łyżką. Potem podzielić ciasto n 2 części i do jednej dodać 1 łyżkę kakao. Na dno papierowych papilotek nalać ciemne ciasto a potem białe. Piec ok.20 min w 180 stopniach. Podczas pieczenia przygotować budyń według opakowania. Nadziewać jeszcze gorące muffiny(można też dodać ugotowany budyn do surowego ciasta i piec z nim). Po całkowitym wystudzeniu ubić na sztywno śmietanę 30% z cukrem, dodać fix i udekorować posypką. 

SMACZNEGO!


Powiązane wpisy:

  • Waniliowe muffiny z polewą karmelową Składniki 9 sztuk  Ciasto 3 jajka  1 szklanka mąki cukier waniliowy  kilka kropelek olejku waniliowego  80 g cukru 2 łyżecz… Read More
  • Babeczki z herbatnikami Składniki 12 sztuk  2 jajka 400 g jogurtu naturalnego 120 g herbatników 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do piec… Read More
  • Mini babeczki Mini babeczki idealne do koszyczka wielkanocnego kiedy chcemy mieć w nim swój własny wypiek. Wykorzystałam do tego mini foremki sylikonowe w kształ… Read More
  • Babeczki ze słonecznikiem Składniki(9 sztuk): -2 jajka -200 ml mleka -50 g cukru lub ksylitolu/erytrolu/cukru brązowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia -200 g mąki… Read More
  • Malinowe babeczki Proste, wilgotne muffiny z dużą porcją malin!  Prosty przepis dla każdego, nie ma w nim trudnego :) Jeśli nie lubisz malin śmiało dodaj co… Read More

2 komentarze:

  1. akurat czytam przepis, jedząc babeczkę i stwierdzam, że taką tez bym schrupała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. One muszą być pyszne! :) Prezentują się apetycznie!

    OdpowiedzUsuń