Składniki:
200g gorzkiej czekolady
100g masła
1/2 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 2/3 szklanki mąki
3 jajka rozmiar L
szczypta soli
cukier puder do obtoczenia
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy. Dodajmy
żółtka oraz wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy. Na koniec przesiewamy
mąkę. Masę mieszamy łyżką, aż będzie jednolita. Wstawiamy do lodówki na
minimum 12 godzin.
Po tym czasie wyciągamy z lodówki i łyżeczką formujemy kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i
układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kuleczki układamy w odległości 2-3cm od siebie.
Pieczemy w 160 stopniach ok.15 min.
Przepis zaczerpnięty od Czerwonej Porzeczki
0 komentarze:
Prześlij komentarz