niedziela, 3 kwietnia 2016

Czekoladowe popękane ciasteczka


Składniki:

200g gorzkiej czekolady
100g masła
1/2 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 2/3 szklanki mąki
3 jajka rozmiar L
szczypta soli
cukier puder do obtoczenia

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy. Dodajmy żółtka oraz wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę. Masę mieszamy łyżką, aż będzie jednolita. Wstawiamy do lodówki na  minimum 12 godzin.

Po tym czasie wyciągamy z lodówki i łyżeczką  formujemy kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kuleczki układamy w odległości 2-3cm od siebie. Pieczemy w 160 stopniach ok.15 min. 

Przepis zaczerpnięty od Czerwonej Porzeczki 



0 komentarze:

Prześlij komentarz