niedziela, 3 kwietnia 2016

Czekoladowe popękane ciasteczka


Składniki:

200g gorzkiej czekolady
100g masła
1/2 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 2/3 szklanki mąki
3 jajka rozmiar L
szczypta soli
cukier puder do obtoczenia

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy. Dodajmy żółtka oraz wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę. Masę mieszamy łyżką, aż będzie jednolita. Wstawiamy do lodówki na  minimum 12 godzin.

Po tym czasie wyciągamy z lodówki i łyżeczką  formujemy kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kuleczki układamy w odległości 2-3cm od siebie. Pieczemy w 160 stopniach ok.15 min. 

Przepis zaczerpnięty od Czerwonej Porzeczki 



Powiązane wpisy:

  • Chatka piernikowa + szablon Chatka piernikowa to idealny pomysł na własnoręczną  dekorację stołu świątecznego!  Nada się również jako prezent dla najbliższej osoby,… Read More
  • Maślane ciasteczka Składniki 50 sztuk  250 g masła 1 jajko + żółtko  100 g cukru 400 g mąki  sok z dwóch cytryn  Dodatkowo  tab… Read More
  • Jogurtowe ciasteczka Pyszne, kruche ciasteczka idealne do kawy czy herbaty.  Aby zachować ich świeżość na dłużej należy przechowywać w metalowej puszce. Składni… Read More
  • Piernikowy domek Przepis na domek zawiera tyle składników aby utworzyć z niego wszystkie elementy konstrukcyjne domu, powierzchnię pod domek oraz elementy dodatkowe… Read More
  • Puszyste pierniczki Tym razem  mam dla Was przepis na pyszne i puszyste pierniczki!  Nie muszą leżakować żeby je zjeść to najważniejsze :) Składnik… Read More

0 komentarze:

Prześlij komentarz