wtorek, 27 września 2016

Czekoladowa śnieżka


Składniki ( blaszka kwadrat) : 

- paczka czekoladowych herbatników ( 200 g) 
- 2 gorzkie czekolady
- 50 g masła
- 600 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie śnieżki
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- mały jogurt naturalny
- 1 i 1/2 tabliczka białej czekolady

Herbatniki kruszymy, masło z czekoladą rozpuszczamy. Następnie łączymy składniki i gotową masę wykładamy na dno blaszki. 2 galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę ze śnieżką. Następnie wmieszać serek,jogurt i zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać. Na końcu dodać zimne galaretki ale wciąż płynne. Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Na wierzchu można posypać kakaem, czekoladą wedle uznania. Chłodzić najlepiej całą noc a min. 5-6h.





1 komentarz: