Składniki(12 dużych muffinek): -4 jajka -200 g krówek -1 szklanka cukru -1 szklanka maślanki -1 szklanka likieru ( ja użyłam kawowego) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 szklanki oleju -3 szklanki mąki Dodatkowo: - 400 ml śmietany 30% - 2 łyżki cukru pudru - posypka Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, cukier, maślankę. Krówki kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do masy. Następnie dodajemy likier, olej. A na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę przelewamy do papilotek i pieczemy około 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy np. ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i posypką.
Czekoladowe babeczki
Składniki
6 sztuk
30 g rozpuszczonego masła lub oleju
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego …Read More
Dyniowe muffiny
Pyszne muffiny na bazie dyniowego musu! To jest idealny przepis na wykorzystanie miąższu, który został Wam po wydrążeniu dyni na haaloweenowy lam…Read More
Cynamonowe babeczki
Składniki
9 sztuk
Ciasto
3 jajka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
2 łyżki sypkiego maku
125 ml wody gazowanej
2 łyżki olej…Read More
Owsiane muffiny
Muffiny bardzo wilgotne, wyrośnięte i pyszne!
Jeśli na co dzień nie używacie mąki pszennej możecie zastąpić ją mąką kukurydzianą, a zamias…Read More
Malinowe babeczki
Proste, wilgotne muffiny z dużą porcją malin!
Prosty przepis dla każdego, nie ma w nim trudnego :)
Jeśli nie lubisz malin śmiało dodaj co…Read More
0 komentarze:
Prześlij komentarz