wtorek, 14 lutego 2017

Rogaliki z makiem


Składniki(ok.60 sztuk):
- 600 g mąki 
- 400 g masła
- 5 żółtek
- 200 g śmietany 18%
- 110 g cukru pudru
- olejek migdałowy

dodatkowo:
- 2 cytryny + cukier puder 
- 900 g masy makowej


Wykonanie: 
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie chłodzimy ciasto przez 1h w lodówce. Następnie ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty na środek nakładamy masę makową i zawijamy, gotowe odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 min w 180 stopniach. Na koniec studzimy i polewamy wcześniej przygotowanym lukrem(wyciskamy sok z cytryny i dosypujemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji).

0 komentarze:

Prześlij komentarz