wtorek, 14 lutego 2017

Kajmakowa kostka




Biszkopt:

-5 jajek
-5 łyżek cukru
-5 łyżek mąki
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-2 łyżki oleju

Nasączenie:

100 ml likieru+2 łyżki wody 

Krem:

-200 g masła
-2 łyżeczki zaparzonej kawy
-120 ml ajerkoniaku
- 20 pokruszonych bez 
- puszka masy kajmakowej 

Bita śmietana:

-600 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-250 g serka mascarpone

Dodatkowo: 

-płatki czekoladowe
-25 bezów ( ja użyłam różowych serc) do dekoracji
-słoik dżemu porzeczkowego 

Wykonanie: 

  • Biszkopt, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie mąki i kakao.A na końcu olej. Przelać do prostokątnej formy i piec ok.20 min w 180 stopniach.Gotowy wyjąć, wystudzić i nasączyć. 
  • Krem, masło ucieramy do masy maślanej. Dodajemy kajmak, kawę i ajerkoniak, mieszamy.Na koniec dodajemy pokruszone bezy, całość mieszamy.
  • Śmietanę 30% ubijamy a sztywno z serkiem i cukrem pudrem.
  • Składamy ciasto, nasączony biszkopt, dżem, krem kajmakowy, bita śmietana, czekoladowe płatki i bezy.Chłodzimy w lodówce kilka godzin przed podaniem.



5 komentarzy:

  1. wyglądają uroczo. moje wypieki niestety nigdy się tak ładnie nie prezentują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie jest źle, praktyka czyni mistrza :)

      Usuń
  2. W liście składników kremu nie ma wyszczególnionego kajmaku (gotowy/robiony - w jaki sposób) i ile. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, nie zwróciłam uwagi, że brak podstawowego składnika :)

      Usuń
    2. :) Ja też bardzo cenię konstruktywne uwagi :)

      Usuń