wtorek, 21 marca 2017

Kawowiec


Składniki: 

Biszkopt:
-5jajek
-100 g czekolady gorzkiej
-1/2 kosztki masła
-1/2 szklaki cukru lub ksylitolu/erytrolu/cukru brązowego
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka mąki
-1łyżeczk proszku 

Krem:
-400 ml śmietany 30%
-300 g serka mascarpone
-6-7 łyżek wybranego cappucino

Dodakowo:
-200 ml śmietany 30%
-200 g serka mascaropone 
-kakao
-likier kawowy

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch.W miedzyczasie rozpuszczamy czekoladę i studzimy. Do masy dodajemy letnią czekoladę. Kawę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, studzimy i dolewamy do masy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy. Gotową wylewamy na papier w kwadratowej blaszce. Pieczemy ok.30 min w 170 stopniach. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 


Krem, śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek i sypkie cappucino. Wszystko miksujemy do powstania gęstej masy. Na dno blaszki kładziemy biszkopt i nasączamy likierem (ok.7-8 łyżek), krem, druga część biszkoptu również nasączamy i na wierzch ubijamy tą śmietanę z serkiem mascarpone, która jest oznaczona jakoa dodatkowa. Na koniec posypujemy kakao i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc przed podaniem. 

1 komentarz: