poniedziałek, 10 lipca 2017

Drożdżówki


Składniki(10 sztuk):

- 30 g  świeżych drożdży 
- 700 g mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- szklanka mleka
- 2 jajka 
- 4-5 łyżek cukru 
- dżem 

Jeśli chcemy przygotować kruszonkę dodatkowo potrzebne będzie 100 g cukru, 150 g mąki i 100 masła. 

Wykonanie: 

W garnuszku przygotowujemy rozczyn czyli wlewamy mleko, kruszymy drożdże i dodajemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia drożdży (nie doprowadzamy do wrzenia!!, mieszanka ma być ciepła ale nie gorąca aby nie sparzyć drożdży).W międzyczasie rozpuszczamy masło i sutudzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i wlewamy rozczyn oraz masło. Całość zagniatamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie gotowe formujemy kształt kulki, robimy wgłębienie i dodajemy dżem. Układamy na blaszce w sporych odstępach dlatego, że nasze drożdżówki urosną podczas pieczenia. Na koniec przygotowujemy kruszonkę i posypujemy. Pieczemu około 25 min w 180 stopniach. 

Smacznego :)

Powiązane wpisy:

  • Drożdżowe oponki Składniki :  - 4,5 szklanki mąki - 25 g drożdży  - 4 łyżki cukru - 1,5 szklanki mleka -2 łyżki śmietany 18% -3 żółtka  - … Read More
  • Drożdżówki na jogurcie Składniki 8-9 sztuk  Ciasto 550 g mąki 25 g drożdży 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka  250 g jogurtu naturlanego gęstego 4 łyż… Read More
  • Maślane bułeczeki w kształcie misiów Składniki  6 misiów - 600 g mąki pszennej - 50 g świeżych drożdży  - 100 g masła  - 80 g cukru lub erytrolu/ksylitolu/cukru… Read More
  • Drożdżówki Składniki(10 sztuk): - 30 g  świeżych drożdży  - 700 g mąki pszennej - 1/2 kostki masła - szklanka mleka - 2 jajka  - 4-5 łyżek cuk… Read More
  • Rogaliki z musem jabłkowym Składniki ( ok. 20 sztuk):  - 2 szklanki mąki - 2 łyżki cukru - 25 g drożdży( świeżych) - 60 ml mleka - 100 g masła -2 jajka Mus: - 5-… Read More

1 komentarz: