Składniki(10 sztuk):
- 30 g świeżych drożdży
- 700 g mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 4-5 łyżek cukru
- dżem
Jeśli chcemy przygotować kruszonkę dodatkowo potrzebne będzie 100 g cukru, 150 g mąki i 100 masła.
Wykonanie:
W garnuszku przygotowujemy rozczyn czyli wlewamy mleko, kruszymy drożdże i dodajemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia drożdży (nie doprowadzamy do wrzenia!!, mieszanka ma być ciepła ale nie gorąca aby nie sparzyć drożdży).W międzyczasie rozpuszczamy masło i sutudzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i wlewamy rozczyn oraz masło. Całość zagniatamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie gotowe formujemy kształt kulki, robimy wgłębienie i dodajemy dżem. Układamy na blaszce w sporych odstępach dlatego, że nasze drożdżówki urosną podczas pieczenia. Na koniec przygotowujemy kruszonkę i posypujemy. Pieczemu około 25 min w 180 stopniach.
Smacznego :)
Nie ma jak drożdżówki... Uwielbiam takie! :)
OdpowiedzUsuń