wtorek, 7 listopada 2017

Kora


Składniki
blaszka 24x24 

Ciasto 

  • 150 g orzechów włoskich posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 8 białek 
  • 3 żółtka

Krem 
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 budynie czekoladowe
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 200 g margaryny 

Dodatkowo
  • 2 paczki delicji o brzoskwiniowym lub morelowym smaku
  • 200 ml gorącej kawy rozpuszczalnej 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe 

Wykonanie 

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Ubijamy białka na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia należy delikatnie wmieszać w puszystą masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy 2 blaty w temperaturze 180 stopni przez 25-30 min do zarumienienienia. 

Krem zaczynamy od ugotowania budyniu na soku z brzoskwiń z puszki. W 1/3 szklanki soku rozpuszczamy dwa budynie wraz z żółtkami. Resztę soku z dodatkiem 50 ml wody i cukru gotujemy, wlewamy masę i otrzymujemy budyń, który należy całkowicie wystudzić. Następnie zimny utrzeć z margaryną. 

Dwie galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. 

Ciasto w blaszcze układamy warstwami: 

  • ciasto
  • pierwsza połowa kremu 
  • delicje układane czekoladą do dołu a wierzch nasączony rozpuszczalną kawą 
  • ciasto 
  • druga połowa kremu
  • pokrojone na małe kawałki brzoskwinie
  • galaretka(wylewamy już lekko stężałą aby nie wchłonęła się w krem) 



0 komentarze:

Prześlij komentarz