Składniki
blaszka 24x24
Ciasto
- 150 g orzechów włoskich posiekanych
- 100 g rodzynek
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 8 białek
- 3 żółtka
Krem
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 budynie czekoladowe
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 200 g margaryny
Dodatkowo
- 2 paczki delicji o brzoskwiniowym lub morelowym smaku
- 200 ml gorącej kawy rozpuszczalnej
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Ubijamy białka na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia należy delikatnie wmieszać w puszystą masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy 2 blaty w temperaturze 180 stopni przez 25-30 min do zarumienienienia.
Krem zaczynamy od ugotowania budyniu na soku z brzoskwiń z puszki. W 1/3 szklanki soku rozpuszczamy dwa budynie wraz z żółtkami. Resztę soku z dodatkiem 50 ml wody i cukru gotujemy, wlewamy masę i otrzymujemy budyń, który należy całkowicie wystudzić. Następnie zimny utrzeć z margaryną.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Ciasto w blaszcze układamy warstwami:
- ciasto
- pierwsza połowa kremu
- delicje układane czekoladą do dołu a wierzch nasączony rozpuszczalną kawą
- ciasto
- druga połowa kremu
- pokrojone na małe kawałki brzoskwinie
- galaretka(wylewamy już lekko stężałą aby nie wchłonęła się w krem)
0 komentarze:
Prześlij komentarz