Składniki
50 sztuk
- 250 g margaryny
- 1 jajko + żółtko
- 220 g cukru
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki cynamonu
- 400 g mąki
- opakowanie landrynek
Wykonanie
Margarynę, cukier, jajko i żółtko zagniatamy.Dodajemy jogurt, proszek, mąkę i cynamon. Ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto chłodzimy przez około godzinę w lodówce. Landrynki kruszmy na malutkie kawałki. Na rozwałkowanym cieście wycinamy pierw duży kształt w moim przypadku była to gwiazdka a następnie coś mniejszego wewnątrz u mnie choinka. Ciastko przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W środek wsypujemy kawałki landrynek, nie musi być dużo. Pieczemy przez około 10 min w 180 stopniach. Ciasteczka bardzo szybko się rumienią, należy ich pilnować. Po wyciągnięciu z piekarnika należy ciastka odłożyć wraz z papierem, odczekać 5-10 min i dopiero wtedy delikatnie zdejmować i przekładać. Rozpuszczony cukier musi się połączyć z ciastkiem. Jeśli po wyjęciu z piekarnika od razu zdejmiemy ciastko to nasza rozlana landrynka zostanie na papierze.
Piękne! Zamiast landrynek pokombinowałabym jednak z galaretką :D Masz jakiś sposób, żeby dobrze to zamienić? :)
OdpowiedzUsuń