niedziela, 17 grudnia 2017

Maślane ciasteczka



Składniki
50 sztuk 

  • 250 g masła
  • 1 jajko + żółtko 
  • 100 g cukru
  • 400 g mąki 
  • sok z dwóch cytryn 


Dodatkowo 

  • tabliczka gorzkiej czekolady 


Wykonanie 

Masło zagniatamy ze wszystkimi składnikami na gładką masę. Jeśli ciasto się za bardzo klei należy dodać trochę mąki a jeśli jest zbyt suche odrobinę jogurtu naturalnego lub śmietany. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około jednej godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty. Pieczemy na papierze do pieczenia przez 8-10 min w 180 stopniach. Ciasteczka pieką się bardzo szybko należy pilnować ciastka by się nie spaliły. Przestudzone dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Przechowujemy w metalowej puszce. 

1 komentarz: