Składniki
50 sztuk
- 250 g margaryny
- 150 g cukru brązowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 4 łyżki miodu
- 600 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
Wykonanie
Do garnuszka wrzucamy masło, miód, przyprawę do piernika, cukier puder. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy doprowadzając do wrzenia. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy sodę. Mieszamy przez chwilę, masa powinna się 'uspokoić' i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa jest przestudzona wlewamy ją do dużej miski następnie dodajemy mąkę i jajka. Wszystko zagniatamy. Ciasto chłodzimy przez jedną godzinę. w lodówce.
Następnie wykrawamy kształty i pieczemy przez 8 min w 160 stopniach. Przechowujemy w metalowej puszce. Dekorujemy wedle uznania.
Pierniczki są śliczne a w smaku na pewno jeszcze lepsze. Chętnie zjadłabym kilka do kawy :)
OdpowiedzUsuń