wtorek, 19 grudnia 2017

Miodowe pierniczki



Składniki
50 sztuk
  • 250 g margaryny
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 4 łyżki miodu
  • 600 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody


Wykonanie 

Do garnuszka wrzucamy masło, miód, przyprawę do piernika, cukier puder. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy doprowadzając do wrzenia. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy sodę. Mieszamy przez chwilę, masa powinna się 'uspokoić' i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa jest przestudzona wlewamy ją do dużej miski następnie dodajemy mąkę i jajka. Wszystko zagniatamy. Ciasto chłodzimy przez jedną godzinę. w lodówce. 

Następnie wykrawamy kształty i pieczemy przez 8 min w 160 stopniach. Przechowujemy w metalowej puszce. Dekorujemy wedle uznania. 

1 komentarz:

  1. Pierniczki są śliczne a w smaku na pewno jeszcze lepsze. Chętnie zjadłabym kilka do kawy :)

    OdpowiedzUsuń