To
babeczki idealne na święta, kiedy nasz stół jest przepełniony pysznym jedzeniem,
a nie mamy już czasu, by piec ciasto. Świątecznie udekorowane muffiny ucieszą wszystkich
naszych gości :)
Składniki
(na
6 sztuk)
Ciasto
- 4 jajka
- 80 g cukru brązowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- sok z jednej cytryny
- 100 g serka mascarpone
- kurkuma (opcjonalnie)
Dekoracja
- precelki
- kolorowe cukierki np. M&M’s
- białe kuleczki
- rozpuszczona kostka czekolady gorzkiej
Przygotowanie
Zaczynamy
od przygotowania ciasta. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka i
całość miksujemy. Cały czas miksując, dosypujemy cukier i dolewamy olej. Na końcu
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Gotową
masę przelewamy do papilotek i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.
W
międzyczasie ubijamy na sztywno zimną śmietanę, dodając łyżka po łyżce cukier. Do
ubitej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i miksujemy do połączenia się
składników. Na koniec dolewamy sok z cytryny i mieszamy. Aby uzyskać efekt
żółtego kremu, możemy dodać szczyptę kurkumy.
Kiedy
muffiny są już upieczone i wystudzone, dekorujemy je kremem. Precelki łamiemy
na pół i wciskamy w krem, kolorowe cukierki posłużą nam za nos, a białe
kuleczki możemy delikatnie zanurzyć w czekoladzie i również ułożyć na kremie.
Piękne są :)
OdpowiedzUsuń