czwartek, 13 grudnia 2018

Muffiny renifery


To babeczki idealne na święta, kiedy nasz stół jest przepełniony pysznym jedzeniem, a nie mamy już czasu, by piec ciasto. Świątecznie udekorowane muffiny ucieszą wszystkich naszych gości :)

Składniki
(na 6 sztuk)

Ciasto

  • 4 jajka
  • 80 g cukru brązowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g serka mascarpone
  • kurkuma (opcjonalnie)

Dekoracja

  • precelki
  • kolorowe cukierki np. M&M’s
  • białe kuleczki
  • rozpuszczona kostka czekolady gorzkiej

Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka i całość miksujemy. Cały czas miksując, dosypujemy cukier i dolewamy olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do papilotek i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie ubijamy na sztywno zimną śmietanę, dodając łyżka po łyżce cukier. Do ubitej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dolewamy sok z cytryny i mieszamy. Aby uzyskać efekt żółtego kremu, możemy dodać szczyptę kurkumy.
Kiedy muffiny są już upieczone i wystudzone, dekorujemy je kremem. Precelki łamiemy na pół i wciskamy w krem, kolorowe cukierki posłużą nam za nos, a białe kuleczki możemy delikatnie zanurzyć w czekoladzie i również ułożyć na kremie.


1 komentarz: