poniedziałek, 17 grudnia 2018

Sernik ma makowym spodzie


Pyszny wilgotny serniczek na kruchym makowym spodzie to idealna 
propozycja na świąteczny stół! :) 

Składniki 
blaszka 25x30 cm 

Kruche ciasto
  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 80 g  suchego maku
  • 2 żółtka 
Masa serowa
  • 5 jajek + 2 białka
  • 80 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 kg sera 
Wykonanie 

Przygotowywanie zaczynamy od zagniecenia wszystkich składników wyżej wymienionych na kruchy spód. Gotowe ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach do zarumienienia wierzchu. 

Następny krok to ubicie białek na sztywną pianę. W osobnej misce mieszamy ser z  żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Na koniec do jednolitej masy serowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz