Pyszny wilgotny serniczek na kruchym makowym spodzie to idealna
propozycja na świąteczny stół! :)
Składniki
blaszka 25x30 cm
Kruche ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 80 g suchego maku
- 2 żółtka
Masa serowa
- 5 jajek + 2 białka
- 80 g cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kg sera
Wykonanie
Przygotowywanie zaczynamy od zagniecenia wszystkich składników wyżej wymienionych na kruchy spód. Gotowe ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach do zarumienienia wierzchu.
Następny krok to ubicie białek na sztywną pianę. W osobnej misce mieszamy ser z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Na koniec do jednolitej masy serowej dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz