Pyszne czekoladowe ciasto z ciasteczkowym wnętrzem. Nasączony likierem biszkopt nadaje świetny smak! Jeśli jednak chcesz podać to ciasto dzieciom śmiało możesz nasączyć ciasto herbatą.
Składniki
okrągła forma o średnicy 22cm
Biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 600 ml śmietany 30%
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki żelatyny
- 150 g kulek czyli ciasteczek w czekoladzie
Dodatkowo
Wykonanie
Przygotowanie zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukier. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Puszystą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min. Biszkopt należy przekroić na dwie części i całkowicie wystudzić.
Krem, zaczynamy od ubicia na sztywno śmietany. W międzyczasie żelatynę zalewamy odrobioną wody tak aby zakryło wierzch i odstawiamy na 10 min. Do ubitej śmietany dodajemy kakao a następnie ciasteczka. Całość dokładanie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Kiedy żelatyna napęczniała wkładamy ją na dosłownie chwilkę do mikrofalówki. Wyjmujemy i energicznie mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy do kremu i energicznie mieszamy.
Pierwszą część biszkoptu kładziemy na spód. Nasączamy likierem. Wykładamy część kremu i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który również nasączamy. Na to kładziemy resztę kremu. Wierz posypujemy kulkami oraz czekoladową posypką. Całość chłodzimy najlepiej całą noc przed podaniem.
Wygląda obłędnie <3 ;-)
OdpowiedzUsuń