niedziela, 25 marca 2018

Ciasteczkowy czekoladowiec


Pyszne czekoladowe ciasto z ciasteczkowym wnętrzem. Nasączony likierem biszkopt nadaje świetny smak! Jeśli jednak chcesz podać to ciasto dzieciom śmiało możesz nasączyć ciasto herbatą. 

Składniki 
okrągła forma o średnicy 22cm 

Biszkopt
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Krem 
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 150 g kulek czyli ciasteczek w czekoladzie 

Dodatkowo
  • likier śmietankowy 
  • 50 g kulek czyli ciasteczek w czekoladzie 
  • posypka czekoladowa 


Wykonanie 
Przygotowanie zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukier. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Puszystą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min. Biszkopt należy przekroić na dwie części i całkowicie wystudzić. 

Krem, zaczynamy od ubicia na sztywno śmietany. W międzyczasie żelatynę zalewamy odrobioną wody tak aby zakryło wierzch i odstawiamy na 10 min. Do ubitej śmietany dodajemy kakao a następnie ciasteczka. Całość dokładanie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Kiedy żelatyna napęczniała wkładamy ją na dosłownie chwilkę do mikrofalówki. Wyjmujemy i energicznie mieszamy tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy do kremu i energicznie mieszamy. 

Pierwszą część biszkoptu kładziemy na spód. Nasączamy likierem. Wykładamy część kremu i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który również nasączamy. Na to kładziemy resztę kremu. Wierz posypujemy kulkami oraz czekoladową posypką. Całość chłodzimy najlepiej całą noc przed podaniem. 


1 komentarz: