Szybki przepis na pyszny czekoladowy torcik zainspiruje pewnie nie jednego fana czekolady!
Składniki
Formę możesz wybrać jaką chcesz okrągłą, prostokątną czy nawet w jakimś innym kształcie. Ja użyłam okrągłej o średnicy 20cm. Większa forma spowoduje to,że torcik będzie niższy.
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 80 g płatków czekoladowych
Wykonanie
Zaczynamy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej mlecznej czekolady, którą następnie odstawiamy do wystygnięcia. Białą czekoladę kroimy w małe kostki. Żelatynę zalewamy odrobiną wody przegotowanej na 15 minut. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę, dodają pod koniec serek mascarpone. Masa powinna być sztywna. Następnie sięgamy po żelatynę, którą teraz podgrzewamy dosłownie chwilkę aby się rozpuściła(!!), najlepiej zrobić to w mikrofalówce. Kolejny krok to energiczne rozmieszanie żelatyny aby nie powstały grudki. Wlewamy następnie do naszej śmietanowej masy i najlepiej mikserem wykonać kilka energicznych ruchów. Na koniec wlewamy przestudzoną mleczną czekoladę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ostatni krok to dodanie pokrojonej w kostkę białej czekolady oraz płatków czekolady(garść można zostawić na posypanie wierzchu). Gotową masę wylewamy do okrągłej formy. Chłodzimy w lodówce minimum 5-6 godzin.
0 komentarze:
Prześlij komentarz