wtorek, 20 lutego 2018

Beza


Przygotowałam dla Was przepis na podkład bezowy, który idealnie sprawdzi w przygotowaniu tortu bezowego czy innego deseru, który chcecie przygotować. Możecie na wierzch takiej bezy położyć bitą śmietanę  i udekorować ulubionymi owocami.

Składniki 
  • 5 białek 
  • szklanka cukru 
  • łyżka mąki ziemniaczanej 
Wykonanie 
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy nasza piana jest już sztywana powoli wsypujemy cukier i dalej miksujemy(ważne aby nie wsypać całego cukru naraz!). Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze raz energicznie mieszamy. Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia formując okrąg. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni ale gdy tylko wstawimy bezę zmiejszamy na 150 stopni i pieczemy przez 90 minut. Bezę zostawiamy w piekarniku aż do wystygięcia. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz