środa, 16 maja 2018

Winne gruszki


Pyszne wilgotne czekoladowe ciasto z galaretkowym musem na bazie białego wina z kawałkami owoców.. Wierzch okrywa biała warstwa bitej śmietany. Czy to nie brzmi pysznie? 
Ciasto zdecydowanie na uroczystości dla dorosłych. 
Inne niż wszystkie, zdecydowanie!

Ciasto czekoladowe

  • 3 jajka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao


Galaretkowy mus gruszkowy 
  • 1,5 kg pokrojonych w kostkę gruszek
  • 750 ml białego wina (półsłodkie)
  • 4 galaretki gruszkowe
  • opakowanie cukru waniliowego 


Bita śmietana

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki cukru pudru


Wykonanie 

Przygotowanie zaczynamy od upieczenia biszkoptu. 
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka i cukier. Mieszamy lub miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy otrzymamy gładką i jednolitą masę wsypujemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia się wszystkie składników. Gotową masę wylewamy na blaszkę. 

Kolejny krok to przygotowanie galaretkowego musu. 
Pokrojone gruszki wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy 250 ml wina. Gotujemy pod przykryciem aż owoce będą miękki. W międzyczasie w misce rozpuszczamy galaretki w 500 ml wina. Wlewamy do gruszek i chwilę gotujemy tak aby wszystko się połączyło. Gotową masę zdejmujemy z ognia i studzimy. 

Bitą śmietanę należy wykonać na końcu. 
Najpierw ubijamy śmietanę 30% na sztywno z cukrem. Na koniec dodajemy serek mascarpone aby uzyskać gęstą konsystencję masy. 

Na dno blaszki wykładamy czekoladowy biszkopt. Jeśli lubicie mocno wilgotne ciasta możecie nasączyć go sokiem z cytryny, wybranym likierem czy kawą. Na biszkopt wykładamy zimny, lekko stężony mus a na wierzch bitą śmietanę. Wierzch można obsypać kakao.

Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc przed podaniem. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz