Pyszne wilgotne czekoladowe ciasto z galaretkowym musem na bazie białego wina z kawałkami owoców.. Wierzch okrywa biała warstwa bitej śmietany. Czy to nie brzmi pysznie?
Ciasto zdecydowanie na uroczystości dla dorosłych.
Inne niż wszystkie, zdecydowanie!
Ciasto czekoladowe
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Galaretkowy mus gruszkowy
- 1,5 kg pokrojonych w kostkę gruszek
- 750 ml białego wina (półsłodkie)
- 4 galaretki gruszkowe
- opakowanie cukru waniliowego
Bita śmietana
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Przygotowanie zaczynamy od upieczenia biszkoptu.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka i cukier. Mieszamy lub miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy otrzymamy gładką i jednolitą masę wsypujemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia się wszystkie składników. Gotową masę wylewamy na blaszkę.
Kolejny krok to przygotowanie galaretkowego musu.
Pokrojone gruszki wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy 250 ml wina. Gotujemy pod przykryciem aż owoce będą miękki. W międzyczasie w misce rozpuszczamy galaretki w 500 ml wina. Wlewamy do gruszek i chwilę gotujemy tak aby wszystko się połączyło. Gotową masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Bitą śmietanę należy wykonać na końcu.
Najpierw ubijamy śmietanę 30% na sztywno z cukrem. Na koniec dodajemy serek mascarpone aby uzyskać gęstą konsystencję masy.
Na dno blaszki wykładamy czekoladowy biszkopt. Jeśli lubicie mocno wilgotne ciasta możecie nasączyć go sokiem z cytryny, wybranym likierem czy kawą. Na biszkopt wykładamy zimny, lekko stężony mus a na wierzch bitą śmietanę. Wierzch można obsypać kakao.
Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc przed podaniem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz