niedziela, 15 kwietnia 2018

Czekoladowe ciasto przekładane mlecznym kremem


Pyszne czekoladowe ciasto przekładane mlecznym kremem na bazie mleka w proszku. Słodki krem idealnie komponuje się z wilgotnym mocno czekoladowym ciastem. 

Składniki
okrągła forma o średnicy 24 cm

Ciasto

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao 
Wszystkie wyżej wymienione składniki należy zagotować i wystudzić. 

  • 5 jajek 
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka oraz wystudzoną czekoladową mieszankę. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i sodą. Dokładanie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Gotowe ciasto przeciąć na 3 blaty. 

Krem 

  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 250 g masła 
Mleko zagotowujemy z 4 łyżkami cukru i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, który został. Następnie dodajemy wystudzone mleko oraz 2 szklanki mleka w proszku. Dokładnie miksujemy do ujednolicenia kremu. Kremem przekładamy czekoladowe blaty. Wierzch można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. 


4 komentarze:

  1. Cześć witam cię bardzo serdecznie w ten piękny majowy dzień trafiłam tutaj do ciebie przez Instagrama jednak on potrafi łączyć ludzi hahaha Twoje ciasto wygląda naprawdę bardzo apetycznie i szkoda że nie ma takiej możliwości by wyciągnąć rękę i wyjąć z monitora he he he pozdrawiam cię bardzo serdecznie i życzę mnóstwa kulinarnych inspiracji przyjemnego dnia dla ciebie i twoich bliskich 🙋


    💁 odnowionaja.blogspot.com

    Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .

    Pozdrawiam serdecznie Sylwia

    OdpowiedzUsuń