Skip to content
Pyszne czekoladowe ciasto przekładane mlecznym kremem na bazie mleka w proszku. Słodki krem idealnie komponuje się z wilgotnym mocno czekoladowym ciastem.
Składniki
okrągła forma o średnicy 24 cm
Ciasto
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
Wszystkie wyżej wymienione składniki należy zagotować i wystudzić.
- 5 jajek
- 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka oraz wystudzoną czekoladową mieszankę. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i sodą. Dokładanie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Gotowe ciasto przeciąć na 3 blaty.
Krem
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 250 g masła
Mleko zagotowujemy z 4 łyżkami cukru i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, który został. Następnie dodajemy wystudzone mleko oraz 2 szklanki mleka w proszku. Dokładnie miksujemy do ujednolicenia kremu. Kremem przekładamy czekoladowe blaty. Wierzch można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Pysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńProste i smaczne ciasto.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.
OdpowiedzUsuńCześć witam cię bardzo serdecznie w ten piękny majowy dzień trafiłam tutaj do ciebie przez Instagrama jednak on potrafi łączyć ludzi hahaha Twoje ciasto wygląda naprawdę bardzo apetycznie i szkoda że nie ma takiej możliwości by wyciągnąć rękę i wyjąć z monitora he he he pozdrawiam cię bardzo serdecznie i życzę mnóstwa kulinarnych inspiracji przyjemnego dnia dla ciebie i twoich bliskich 🙋
OdpowiedzUsuń💁 odnowionaja.blogspot.com
Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .
Pozdrawiam serdecznie Sylwia