Sezon na truskawki w pełni więc dlaczego nie wykorzystać ich do ciasta?
Pyszne, puszyste na bazie jogurtu z dużą ilością kruszonki!
Jeśli nie lubicie truskawek to na pewno uda się też z dodatkiem innych owoców.
Składniki
blaszka 24x24 cm
Ciasto
- 250-300 g pokrojonych truskawek
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 100 ml oleju
- 150 g jogurtu naturalnego
- 180 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 100 g margaryny
- 60-80 g cukru
- 150 g mąki
Zaczynamy od ubicia białek na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka. Kolejny krok to wmieszanie jogurtu oraz mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku. Na koniec wlewamy olej. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników ale nie za długo. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone truskawki.
Margarynę zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania konsystencji piasku. Jeśli wszystko się do siebie lepi należy dodać trochę mąki. Gotową posypujemy ułożone truskawki na cieście. Pieczemy przez 35-40 min w 180 stopniach.
Ciasto wygląda przepysznie! Szkoda, że sezon na truskawki trwa tak krótko :(
OdpowiedzUsuńWarto czasami zrobic cos swojego w domowym zaciszu
OdpowiedzUsuń