wtorek, 24 lipca 2018

Sernik na ciasteczkowym spodzie


Pyszny sernik z dodatkiem ulubionych ciastek..
 Wilgotny, puszysty idealny do kawy czy herbaty. 

Składniki 
forma o średnicy 22 cm

masa serowa
  • 1 kg sera
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
spód 
  • 150 g ulubionych ciasteczek czekoladowych
  • 3 tabliczki białej czekolady

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania spodu pod sernik. Ciasteczka kruszymy na bardzo małe kawałki, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z ciasteczkami. Powinna powstać kleista konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowany spód wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę serową zaczynamy od ubicia śmietany 30%. Następnie dodajemy w małych porcjach ser, cukier i na koniec mąkę. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji masy. Następnie wylewamy masę serową na wcześniej przygotowany spód. Całość pieczemy około 50 min w 180 stopniach.


0 komentarze:

Prześlij komentarz