czwartek, 9 sierpnia 2018

Szarlotka z kukurydzianą kruszonką


Pyszna szarlotka na bazie mąki kukurydzianej, bez dodatków innych mąk. Każdy kto unika glutenu śmiało może przygotować, kruche z masą jabłkową ciasto :) 

Składniki
tortownica o średnicy 20 cm
  • 5 jabłek 
  • 120 g masła 
  • 160 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 80 g erytrolu lub cukru 
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

kruszonka
  • 60 g masła
  • 60 g erytrolu lub cukru
  • 90 g mąki kukurydzianej 

Wykonanie 

Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę lub zetrzećna dużych oczkach. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i podgotowujemy przez około 15 min. W tym czasie zagniatamy masło z mąką, jajkiem, erytrolem lub cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy 10-15 min następnie wykładamy przygotowany mus jabłkowy. Na koniec w miseczce zagniatamy masło, erytrol lub cukier oraz mąkę na konsystencję piasku i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy jeszcze 25 min w 180 stopniach. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz