Pyszna szarlotka na bazie mąki kukurydzianej, bez dodatków innych mąk. Każdy kto unika glutenu śmiało może przygotować, kruche z masą jabłkową ciasto :)
Składniki
tortownica o średnicy 20 cm
- 5 jabłek
- 120 g masła
- 160 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 80 g erytrolu lub cukru
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
kruszonka
- 60 g masła
- 60 g erytrolu lub cukru
- 90 g mąki kukurydzianej
Wykonanie
Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę lub zetrzećna dużych oczkach. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i podgotowujemy przez około 15 min. W tym czasie zagniatamy masło z mąką, jajkiem, erytrolem lub cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy 10-15 min następnie wykładamy przygotowany mus jabłkowy. Na koniec w miseczce zagniatamy masło, erytrol lub cukier oraz mąkę na konsystencję piasku i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy jeszcze 25 min w 180 stopniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz