czwartek, 9 sierpnia 2018

Szarlotka z kukurydzianą kruszonką


Pyszna szarlotka na bazie mąki kukurydzianej, bez dodatków innych mąk. Każdy kto unika glutenu śmiało może przygotować, kruche z masą jabłkową ciasto :) 

Składniki
tortownica o średnicy 20 cm
  • 5 jabłek 
  • 120 g masła 
  • 160 g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 80 g erytrolu lub cukru 
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

kruszonka
  • 60 g masła
  • 60 g erytrolu lub cukru
  • 90 g mąki kukurydzianej 

Wykonanie 

Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę lub zetrzećna dużych oczkach. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i podgotowujemy przez około 15 min. W tym czasie zagniatamy masło z mąką, jajkiem, erytrolem lub cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy 10-15 min następnie wykładamy przygotowany mus jabłkowy. Na koniec w miseczce zagniatamy masło, erytrol lub cukier oraz mąkę na konsystencję piasku i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy jeszcze 25 min w 180 stopniach. 



Powiązane wpisy:

  • Beza Przygotowałam dla Was przepis na podkład bezowy, który idealnie sprawdzi w przygotowaniu tortu bezowego czy innego deseru, który chcecie przygoto… Read More
  • Szarlotka z kukurydzianą kruszonką Pyszna szarlotka na bazie mąki kukurydzianej, bez dodatków innych mąk. Każdy kto unika glutenu śmiało może przygotować, kruche z masą jabłko… Read More
  • Czekoladowy sernik (bezglutenowy) Ciasto :  - kostka masła - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 łyżek cukru brązowego( może być zwykły jeśli nie masz takiego) - 2 i 1/2 szkla… Read More
  • Śliwkowiec Kruche ciasto ze śliwkami pokryte pianką!  Pszenna mąka zastąpiona kukurydzianą nadaje pięknego żółtego koloru. Smak? Pyszne, kruche idealne do… Read More
  • Sernik na ryżowo-kukurydzianym spodzie Składniki: Spód: - 5 łyżek mąki ryżowej - 5 łyżek mąki kukurydzianej - 100g masła  - 2 łyżki śmietany  - 2 jajka Masa serowa… Read More

0 komentarze:

Prześlij komentarz