środa, 31 października 2018

Dyniowe muffiny



Pyszne muffiny na bazie dyniowego musu! To jest idealny przepis na wykorzystanie miąższu, który został Wam po wydrążeniu dyni na haaloweenowy lampion :) Babeczki najlepiej smakują tego samego dnia.

Składniki 
12 sztuk

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 230 g musu z dyni
  • 120 ml mleka
  • 120 ml oleju

Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania musu z dyni. Miąższ z wnętrza dyni wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy odrobinę wodę. Mieszamy i gotujemy przez około 30 min. Następnie studzimy a potem blendujemy na mus.

Mąkę łączymy z proszkiem i cukrami. Następnie dodajemy jajka, mleko, olej i mus. Wszystko mieszamy do połączenia się składników tak aby nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do papilotek i pieczemy przez około 25-30 min w 180 stopniach.


1 komentarz: