Prosty tort gdzie bazą są makowe biszkopty przekładane kremem z dodatkiem białej czekolady.
Taki torcik może wykonać każdy, nawet ktoś kto nie czuje się dobrze w przygotowywaniu słodkości.
Zachęcam do wypróbowania :)
Składniki
tortownica o średnicy 26cm
Biszkopt
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka maku
Krem do przełożenia biszkoptów
- 200 g białe czekolady
- 400 ml śmietany 30%
Krem do obłożenia tortu
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo
- 180 ml ponczu do nasączenia biszkoptu (sok z cytryny+woda)
- 2 paczki rurek do obłożenia tortu
- owoce granatu.
Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu.
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka i partiami cukier.Dosypujemy mak. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Pieczemy przez około 25 min w 180 stopniach. Najważniejsze jest aby biszkopt był lekko przyrumieniony a nie zbyt mocno. Gdy się ostudzi należy przekroić go na 3 krążki.
Kolejny krok to przygotowanie kremu do przełożenia biszkoptów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę i dodajemy czekoladę. Miksujemy i przekładamy biszkopty, które powinny być odpowiednio nasączone (80 ml na każdy krążek).
Krem z mascarpone posłuży do przykrycia wierzchu oraz boków. Śmietanę ubijamy na sztywno a na koniec dodajemy serek mascarpone i 3 łyżki cukru.
Na koniec rurki należy pokroić lub połamać na pół i obłożyć nimi tort. Wierzch można udekorować owocami granatu.
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej i przełożyć kremami, ale krem na boki i wierzch najlepiej zrobić kilka godzin przed i obłożyć rurkami aby nie zmiękły.
0 komentarze:
Prześlij komentarz