poniedziałek, 12 listopada 2018

Tort z dodatkiem białej czekolady


Prosty tort gdzie bazą są makowe biszkopty przekładane kremem z dodatkiem białej czekolady.
Taki torcik może wykonać każdy, nawet ktoś kto nie czuje się dobrze w przygotowywaniu słodkości. 
Zachęcam do wypróbowania :) 

Składniki
tortownica o średnicy 26cm

Biszkopt
  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka maku
Krem do przełożenia biszkoptów 
  •  200 g białe czekolady 
  •  400 ml śmietany 30%
Krem do obłożenia tortu 
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
Dodatkowo 
  • 180 ml ponczu do nasączenia biszkoptu (sok z cytryny+woda)
  • 2 paczki rurek do obłożenia tortu 
  • owoce granatu.

Wykonanie 

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. 
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka i partiami cukier.Dosypujemy mak. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. Pieczemy przez około 25 min w 180 stopniach. Najważniejsze jest aby biszkopt był lekko przyrumieniony a nie zbyt mocno. Gdy się ostudzi należy przekroić go na 3 krążki. 

Kolejny krok to przygotowanie kremu do przełożenia biszkoptów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę i dodajemy czekoladę. Miksujemy i przekładamy biszkopty, które powinny być odpowiednio nasączone (80 ml na każdy krążek).

Krem z mascarpone posłuży do przykrycia wierzchu oraz boków. Śmietanę ubijamy na sztywno a na koniec dodajemy serek mascarpone i 3 łyżki cukru. 

Na koniec rurki należy pokroić lub połamać na pół i obłożyć nimi tort. Wierzch można udekorować owocami granatu. 

Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej i przełożyć kremami, ale krem na boki i wierzch najlepiej zrobić kilka godzin przed i obłożyć rurkami aby nie zmiękły. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz