czwartek, 25 października 2018

Domowa wersja 'Kinder Bueno'


Po długiej nieobecności czas wrócić do wypieków :) 
Na początek mocno orzechowe ciasto na zimno czyli domowa wersja Kinder Bueno! 
Mam nadzieję, że dacie się skusić do przygotowania tego pysznego ciasta w najbliższym czasie. 

Składniki 
blaszka okrągła o średnicy 22 cm  lub kwadratowa 23 x 23 cm

Spód 
  • 30-35 szt czekoladowych herbatników 
  • 50 ml mleka do nasączenia herbatników 
  • 130 g kremu czekoladowego typu nutella

Krem czekoladowy 
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 15-20 sztuk herbatników maślanych 
  • 80 ml mleka do nasączenia herbatników 

Krem orzechowy 
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżka miodu
  • 50 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku 
  • 15-20 sztuk herbatników maślanych 
  • 50 ml mleka do nasączenia herbatników 

Dodatkowo
  • 4 batoniki Kinder Bueno 
  • kakao 

Wykonanie 

Zaczynamy od wyłożenia  papierem do pieczenia lub folią aluminiową blaszki. 
Następnie podgrzewamy mleko. Herbatniki namaczamy w mleku i układamy na dnie blaszki. Wybrany krem czekoladowy rozsmarowujemy na warstwę herbatników. Warstwę kremu przykrywamy nasączonymi czekoladowymi herbatnikami. 

Kolejny etap to przygotowanie kremu czekoladowego. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietanę a na koniec dodajemy serek mascarpone. Kremową masę łączymy z czekoladą. 3/4 kremu wykładamy na wcześniej wyłożoną warstwę czekoladowych herbatników. Na krem wykładamy warstwę maślanych, namoczonych w mleku herbatników. 

Przygotowanie kremu orzechowego zaczynamy od wlania  100 ml śmietany 30% do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, dodać w międzyczasie miód i masło. Gdy śmietana będzie już ciepła należy zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Szybko i energicznie wymieszać. Następnie dodać 100 g serka mascarpone oraz orzechy. Wystudzić.
Resztę śmietany ubić na sztywno, dodać serek. Ubitną na sztywno śmietanę z serkiem dodać do ostudzonej masy orzechowej. Wymieszać do powstania jednolitej masy. 
Masę orzechową wykładamy na wcześniej ułożone herbatniki i na masie układamy nowe herbatniki namoczone w mleku. 

Na samą górę wykładamy resztę czekoladowego kremu, posypujemy kakao i układamy pokrojone batoniki Kinder Bueno. 

Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc przed podaniem. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz