Po długiej nieobecności czas wrócić do wypieków :)
Na początek mocno orzechowe ciasto na zimno czyli domowa wersja Kinder Bueno!
Mam nadzieję, że dacie się skusić do przygotowania tego pysznego ciasta w najbliższym czasie.
Składniki
blaszka okrągła o średnicy 22 cm lub kwadratowa 23 x 23 cm
Spód
- 30-35 szt czekoladowych herbatników
- 50 ml mleka do nasączenia herbatników
- 130 g kremu czekoladowego typu nutella
Krem czekoladowy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30%
- 15-20 sztuk herbatników maślanych
- 80 ml mleka do nasączenia herbatników
Krem orzechowy
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- łyżka miodu
- 50 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 15-20 sztuk herbatników maślanych
- 50 ml mleka do nasączenia herbatników
Dodatkowo
- 4 batoniki Kinder Bueno
- kakao
Wykonanie
Zaczynamy od wyłożenia papierem do pieczenia lub folią aluminiową blaszki.
Następnie podgrzewamy mleko. Herbatniki namaczamy w mleku i układamy na dnie blaszki. Wybrany krem czekoladowy rozsmarowujemy na warstwę herbatników. Warstwę kremu przykrywamy nasączonymi czekoladowymi herbatnikami.
Kolejny etap to przygotowanie kremu czekoladowego. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietanę a na koniec dodajemy serek mascarpone. Kremową masę łączymy z czekoladą. 3/4 kremu wykładamy na wcześniej wyłożoną warstwę czekoladowych herbatników. Na krem wykładamy warstwę maślanych, namoczonych w mleku herbatników.
Przygotowanie kremu orzechowego zaczynamy od wlania 100 ml śmietany 30% do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, dodać w międzyczasie miód i masło. Gdy śmietana będzie już ciepła należy zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Szybko i energicznie wymieszać. Następnie dodać 100 g serka mascarpone oraz orzechy. Wystudzić.
Resztę śmietany ubić na sztywno, dodać serek. Ubitną na sztywno śmietanę z serkiem dodać do ostudzonej masy orzechowej. Wymieszać do powstania jednolitej masy.
Masę orzechową wykładamy na wcześniej ułożone herbatniki i na masie układamy nowe herbatniki namoczone w mleku.
Na samą górę wykładamy resztę czekoladowego kremu, posypujemy kakao i układamy pokrojone batoniki Kinder Bueno.
Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc przed podaniem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz