niedziela, 6 stycznia 2019

Czekoladowiec


Proste i pyszne ciasto! Mocno czekoladowe puszyste ciasto przekładane lekkim i kremowym czekoladowym kremem :) Jeśli nie wiecie co chcielibyście upiec to jest to idealny pomysł na coś zarówno dobrego i łatwego.

Składniki 
blaszka 23x23 cm

Ciasto
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka mąki *
  • 1/2 szklanki cukru *
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 czubate łyżki kakao 
* szklanka o pojemności 250ml 

Krem
  • 400 ml śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kakao 

Dodatkowo 
  • tabliczka czekolady na polewę
Wykonanie

 Zaczynamy od rozpuszczenie masła i wystudzenia go. Kolejny krok to wymieszanie w misce wszystkich pozostałych składników a na koniec dodanie wystudzonego masła. Ciasto należy przelać do formy i piec przez około 25-30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto przestygnie należy je przekroić na dwie równe części i przystąpić do wykonania kremu. 

Krem należy rozpocząć od ubicia na sztywno śmietany i dodania pod koniec serka. Dodać łyżkę cukru i kakao. Energicznie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Masę rozprowadzić na jednej części czekoladowego ciasta i przykryć drugą częścią. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i rozprowadzić ją na wierzchu ciasta. Całość najlepiej chłodzić w lodówce. 
Smacznego! 


0 komentarze:

Prześlij komentarz