Proste i pyszne ciasto! Mocno czekoladowe puszyste ciasto przekładane lekkim i kremowym czekoladowym kremem :) Jeśli nie wiecie co chcielibyście upiec to jest to idealny pomysł na coś zarówno dobrego i łatwego.
Składniki
blaszka 23x23 cm
Ciasto
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 1 szklanka mąki *
- 1/2 szklanki cukru *
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 2 czubate łyżki kakao
* szklanka o pojemności 250ml
Krem
- 400 ml śmietany 30%
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo
- tabliczka czekolady na polewę
Wykonanie
Zaczynamy od rozpuszczenie masła i wystudzenia go. Kolejny krok to wymieszanie w misce wszystkich pozostałych składników a na koniec dodanie wystudzonego masła. Ciasto należy przelać do formy i piec przez około 25-30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto przestygnie należy je przekroić na dwie równe części i przystąpić do wykonania kremu.
Krem należy rozpocząć od ubicia na sztywno śmietany i dodania pod koniec serka. Dodać łyżkę cukru i kakao. Energicznie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Masę rozprowadzić na jednej części czekoladowego ciasta i przykryć drugą częścią. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i rozprowadzić ją na wierzchu ciasta. Całość najlepiej chłodzić w lodówce.
Smacznego!
Smaczne ciasto.
OdpowiedzUsuń