sobota, 22 grudnia 2018

Puszyste pierniczki


Tym razem  mam dla Was przepis na pyszne i puszyste pierniczki! 
Nie muszą leżakować żeby je zjeść to najważniejsze :)

Składniki
około 50 sztuk, ilość zależy od wielkości użytych foremek 
  • 120 g masła 
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 3-4 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka cukru pudru (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 5 jajek 
  • 4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
Wykonanie 
Masło należy rozpuścić z miodem w garnuszku. Następnie dodać drożdże(należy pierw sprawdzić czy masa nie jest zbyt gorąca aby nie sparzyć drożdży, można odczekać chwilę aż się przestudzi) i mieszać do rozpuszczenia ich. Następnie w misce wymieszać mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę, kakao. Wlać przygotowaną masę i na koniec wbić jajka. Wszystko zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Gdyby ciasto było zbyt klejące można dodać mąki. Ciasto najlepiej rozwałkować na grubsze blaty i wykrywać ulubione kształty. Piec w 170 stopniach przez około 8-9 min. Pierniczki nie powinny się spiec wtedy unikniemy tego, że ciastka będą twarde. Dekorujemy lukrem z połączenia soku z cytryny i cukru pudru :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz