Tym razem mam dla Was przepis na pyszne i puszyste pierniczki!
Nie muszą leżakować żeby je zjeść to najważniejsze :)
Składniki
około 50 sztuk, ilość zależy od wielkości użytych foremek
- 120 g masła
- 50 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki sody
- 3 czubate łyżki kakao
- 3-4 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- szklanka cukru pudru (szklanka o pojemności 250 ml)
- 5 jajek
- 4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
Masło należy rozpuścić z miodem w garnuszku. Następnie dodać drożdże(należy pierw sprawdzić czy masa nie jest zbyt gorąca aby nie sparzyć drożdży, można odczekać chwilę aż się przestudzi) i mieszać do rozpuszczenia ich. Następnie w misce wymieszać mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę, kakao. Wlać przygotowaną masę i na koniec wbić jajka. Wszystko zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Gdyby ciasto było zbyt klejące można dodać mąki. Ciasto najlepiej rozwałkować na grubsze blaty i wykrywać ulubione kształty. Piec w 170 stopniach przez około 8-9 min. Pierniczki nie powinny się spiec wtedy unikniemy tego, że ciastka będą twarde. Dekorujemy lukrem z połączenia soku z cytryny i cukru pudru :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz