Pierwszy przepis, od którego właściwie wszystko się zaczęło. Cała przygoda z pieczeniem to właśnie tu jest początek..Najłatwiejszy wypiek i prosta receptura. Poradzi sobie z tym każdy, nawet bez specjalnych umiejętności w kuchni. Koniecznie wypróbuj i sprawdź czy miałam rację! :)
Składniki
15-20 sztuk
Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek , ubić białka bez cukru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do piany i delikatnie wymieszać, następnie cukier, przesianą mąkę, kisiel, cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać olej. Przelać do papierowych papilotek. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie kremu należy zacząć od ubicia na sztywno śmietany 30% i dodaniu serka mascarpone. Wszystko dokładanie wymieszac i dodać cukier. Krem przełożyć na babeczki. Udekorować posypką.
Składniki
15-20 sztuk
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel cytrynowy( dodając inny np. truskawkowy nadamy lekki posmak i kolor )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki
Krem
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru
- ulubiona posypka
Żółtka oddzielić od białek , ubić białka bez cukru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do piany i delikatnie wymieszać, następnie cukier, przesianą mąkę, kisiel, cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać olej. Przelać do papierowych papilotek. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Przygotowanie kremu należy zacząć od ubicia na sztywno śmietany 30% i dodaniu serka mascarpone. Wszystko dokładanie wymieszac i dodać cukier. Krem przełożyć na babeczki. Udekorować posypką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz