poniedziałek, 14 stycznia 2019

Najłatwiejszy przepis na babeczki


Pierwszy przepis, od którego właściwie wszystko się zaczęło. Cała przygoda z pieczeniem to właśnie tu jest początek..Najłatwiejszy wypiek i prosta receptura. Poradzi sobie z tym każdy, nawet bez specjalnych umiejętności w kuchni. Koniecznie wypróbuj i sprawdź czy miałam rację! :) 

Składniki 
15-20 sztuk
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel cytrynowy( dodając inny np. truskawkowy nadamy lekki posmak i kolor )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
Krem 
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru
  • ulubiona posypka
Wykonanie

Żółtka oddzielić od białek , ubić białka bez cukru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do piany i delikatnie wymieszać, następnie cukier, przesianą mąkę, kisiel, cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać olej. Przelać do papierowych papilotek. Piec około 20 minut w 180 stopniach. 

Przygotowanie kremu należy zacząć od ubicia na sztywno śmietany 30% i dodaniu serka mascarpone. Wszystko dokładanie wymieszac i dodać cukier. Krem przełożyć na babeczki. Udekorować posypką.

            


0 komentarze:

Prześlij komentarz