sobota, 26 stycznia 2019

Tęczowy deser


Prosty deser, który nie zajmie wiele czasu i nie pochłonie dużo pieniędzy. Możecie go przygotować w pucharkach lub w blaszce i kroić na małe kwadraty. 

Składniki
6 pucharków
  • 500 ml mleka zagęszczonego(skondensowanego) niesłodzonego mocno schłodzonego
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka kiwi
  • galaretka brzoskwiniowa 
  • 750 ml gorącej wody
  • opcjonalnie 200 ml śmietany 30%, fix do śmietany i łyżka cukru

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania galaretek. Każdą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mocno schłodzone mleko wyciągamy z lodówki, przelewamy do dużej miski i miksujemy na najwyższych obrotach. Mleko podwoi swoją objętość i powstanie pianka. Miksujemy około 5-10 minut. Następnie dzielimy na 3 równe części. Do każdej wlewamy inny kolor galaretki i energicznie mieszamy. Masy warstwami wlewamy do pucharków. 
Wierzch można udekorować bitą śmietaną, mocno schłodzoną ubić na sztywno dodać fix i cukier. Nałożyć nie dużą ilość na wierzch każdego pucharka. 
Chłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny a najlepiej całą nocą. 

Powiązane wpisy:

  • Gruszkowa pyszność Sezon na gruszki trwa.. Masz w domu te pyszne zielone owoce? Przeczytaj przepis i działaj ! :) Składniki : ( 2 porcje ) - 3-4 gruszki - opako… Read More
  • Deser z bitą śmietaną - 1 budyń - 1/2 l mleka - 1 łyżka cukru - 200 ml śmietany 30% - 1 łyżka cukru pudru - opakowanie herbatników Budyń gotujemy według prze… Read More
  • Mini tiramisu Składniki ( wyszły mi 4 porcje dwie wysokie szklanki i 2 małe pucharki ) : - paczka okrągłych biszkoptów  - serek mascarpone 250 g  - … Read More
  • Mus mocno czekoladowy według przepisu Nigelli Lawson Składniki ( 2 duże pucharki ) : - 150 g pianek marshmallow - 50 g masła - 250 g czekolady deserowej ( ja użyłam 200 g mlecznej i 50 g deserow… Read More
  • Zapiekane truskawki Składniki(4 małe kokilki) : -350 g pokrojonych truskawek -opakowanie budyniu  -200 g mąki - 100 g cukru - 100 g margaryny - szczypta b… Read More

0 komentarze:

Prześlij komentarz