Prosty deser, który nie zajmie wiele czasu i nie pochłonie dużo pieniędzy. Możecie go przygotować w pucharkach lub w blaszce i kroić na małe kwadraty.
Składniki
6 pucharków
- 500 ml mleka zagęszczonego(skondensowanego) niesłodzonego mocno schłodzonego
- galaretka truskawkowa
- galaretka kiwi
- galaretka brzoskwiniowa
- 750 ml gorącej wody
- opcjonalnie 200 ml śmietany 30%, fix do śmietany i łyżka cukru
Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania galaretek. Każdą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mocno schłodzone mleko wyciągamy z lodówki, przelewamy do dużej miski i miksujemy na najwyższych obrotach. Mleko podwoi swoją objętość i powstanie pianka. Miksujemy około 5-10 minut. Następnie dzielimy na 3 równe części. Do każdej wlewamy inny kolor galaretki i energicznie mieszamy. Masy warstwami wlewamy do pucharków.
Wierzch można udekorować bitą śmietaną, mocno schłodzoną ubić na sztywno dodać fix i cukier. Nałożyć nie dużą ilość na wierzch każdego pucharka.
Chłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny a najlepiej całą nocą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz